Marktpartijen mikken op huurtoeslag met studentenstudio’s

Grote studentencomplexen met kleine kamers en gedeelde voorzieningen maken steeds meer plaats voor zelfstandige studio’s – met een eigen voordeur, aparte keuken en badkamer. Marktpartijen bouwen zelfstandige studio’s zodat studenten een beroep kunnen doen op de huurtoeslag.

Volgens het landelijk Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) is het percentage zelfstandige studentenwoningen in 2017 toegenomen tot 34%. schreef het NRC Handelsblad vorige week.

Huurtoeslag
Marktpartijen hanteren een prijsbeleid waarbij ze sturen op huurtoeslag, zegt beleidsmedewerker bij de Woonbond Erik Maassen in de krant. Voor studenten (en anderen) jonger dan 23 is de grens om voor huurtoeslag in aanmerking te komen een maandelijkse huur van 417,34 euro. Ben je ouder dan 23, dan is de grens 710,68 euro. Het aantal studenten dat huurtoeslag ontvangt nam toe van 60.00 in 2007 tot 95.000 in 2016.

Zelfstandige studio’s versus kamers

‘Het is dubbel,‘ reageert Maassen op de bouw van de studentenstudio’s . ‘Aan de ene kant is er een tekort aan studentenwoningen, en is het goed dat er woningen worden bijgebouwd. Aan de andere kant kunnen er veel meer onzelfstandige kamers worden gebouwd op dezelfde ruimte. En de huurtoeslag is natuurlijk niet bedoeld als verdienmodel voor verhuurders.’

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: