Maak voor 1 juli bezwaar tegen de huurverhoging

Bent u het niet eens met de huurverhoging die op 1 juli 2018 ingaat? Dan kunt u de komende dagen nog bezwaar maken. Na 30 juni kan het niet meer. 

Bezwaar maken tegen de huurverhoging kan op twee manieren. U stuurt uw verhuurder een brief met de reden(en) van uw bezwaar en blijft -als u dat wilt- de oude huurprijs betalen. Of u stuurt géén brief, maar maakt bezwaar door de oude huurprijs te blijven betalen.

Maak voor 1 juli bezwaar
Schriftelijk bezwaar maken kan tot en met 30 juni. Uw bezwaarschrift moet vóór 1 juli in de brievenbus of mailbox van uw verhuurder belanden. De oude huurprijs blijven betalen kan tot het moment dat de huur van juli betaald moet zijn. Bij de meeste verhuurders is dat ook 1 juli. Als u per automatische incasso betaalt, zult u uw incasso-opdracht moeten intrekken, anders wordt het verhoogde bedrag automatisch van uw rekening afgeschreven. Na het intrekken van de incasso-opdracht moet u er natuurlijk wel aan denken de huur op een andere manier te betalen, bijvoorbeeld via een periodieke overschrijving.

Controleer of uw bezwaar kans maakt
Voor u bezwaar maakt, raden we u aan om te controleren of uw bezwaar kans op succes heeft. Met de digitale check Controleer de Huurverhoging(externe link) kunt u nagaan of het huurverhogingsvoorstel aan alle wettelijke vereisten voldoet. Als u met succes bezwaar kunt maken, toont het programma een bezwaarbrief die u kunt opsturen aan uw verhuurder.

Huurt u gereguleerd?
De digitale check geldt voor zelfstandige woningen met een door de overheid gereguleerde (niet-geliberaliseerde) huurprijs. Meestal zijn dit woningen met een huur die lager is dan € 710,68 per maand. Maar er zijn ook woningen die niet geliberaliseerd zijn, en toch een hogere huur hebben. Is uw huur hoger dan € 710,68 en weet u niet hoe het zit bij u? Controleer dan of u geliberaliseerd huurt.  Als uw huur lager is dan € 710,68  hoeft u dat niet te doen. U huurt dan zeker gereguleerd. Het soort verhuurder (woningcorporatie, commerciële belegger, particulier) doet er daarbij niet toe.

Bezwaar maken vóór ingangsdatum huurverhoging


Tegen een huurverhoging die op 1 juli ingaat moet u vóór 1 juli bezwaar maken. Voor huurverhogingen met een latere ingangsdatum hebt u uiteraard langer de tijd. Als uw huurverhoging bijvoorbeeld op 1 augustus ingaat, hebt u nog tot 1 augustus om bezwaar te maken.

Persoonlijk advies nodig?
Wilt u persoonlijk advies over bezwaar maken tegen de huurverhoging? Neem dan contact op met de Huurderslijn (020-5517755), de ledenservice van de Woonbond. Om advies te krijgen van de Huurderslijn moet u wel lid zijn (of worden) van de Woonbond.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: