Maak te hoge huurprijzen strafbaar

De Woonbond wil dat het vragen van een te hoge huur wettelijk als een economisch delict gaat gelden. Het wordt dan mogelijk foute verhuurders actief op te sporen en een boete te geven voor het rekenen van te hoge huurprijzen.

Via een puntensysteem wordt er op dit moment al een maximale huurprijs berekend voor sociale huurwoningen en voor kamerverhuur. Met een te hoge huurprijs kun je naar de Huurcommissie stappen. Die zal in dat geval een bindende uitspraak doen om de huur te verlagen.  

Boete voor foute verhuurders

‘Op dit moment verbinden we verder geen enkele consequentie aan het vragen van een te hoge huur. Verhuurders kunnen het dus gewoon elke keer weer proberen. Als de huurder in actie komt, is de enige sanctie dat ze de huur moet verlagen,’ zegt Woonbonddirecteur Paulus Jansen. ‘Dat moet anders. Met boetes kunnen we foute verhuurders juist een prikkel geven om zich wél aan de regels te houden.’

Commerciële huursector

Zeker in de commerciële huursector gebeurt het veel dat er te hoge huurprijzen worden gevraagd. Op het Meldpunt commerciële verhuurders komen er veel meldingen binnen over hoge huurprijzen. Ook wordt er veel gesproken over intimidatie en dreigingen wanneer de huurder naar de Huurcommissie wil stappen. Geldt dit ook voor jou? Doe een melding op het meldpunt.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: