Lichte stijging lokale lasten huurders grote gemeenten

De gemeentelijke woonlasten voor huurders in grote gemeenten stijgen dit jaar gemiddeld met 0,3 procent tot € 329,-. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut COELO uit Groningen.

COELO onderzocht de tarieven van 38 grote gemeenten, waar 40 procent van de Nederlandse bevolking woont. Huurders betalen in alle gemeenten afvalstoffenheffing en in 13 van de 38 gemeenten ook rioolheffing. Gemiddeld betalen hurende meerpersoonshuishoudens € 274,- aan afvalstoffenheffing en € 54,- aan rioolheffing.

Grote verschillen
Net als in andere jaren zijn er grote verschillen in lokale lasten tussen gemeenten. Veruit het goedkoopst zijn huurders uit in Nijmegen. Daar hoeft alleen betaald te worden voor speciale afvalzakken om het afval in aan te bieden ( € 34,-). De duurste gemeente voor huurders is Zaanstad (€ 567,-). Van de vier grote steden is Utrecht voor huurders het goedkoopst (€ 253,-) en Rotterdam het duurst (€ 328,-). Den Haag en Amsterdam zitten ertussenin met € 279,- en € 313,-.

Grootste stijging in Apeldoorn
De stijging van de lokale lasten is het grootste in Apeldoorn: 8,5 procent (€ 27,-). Niet in alle gemeenten stijgen de lokale lasten voor huurders. In Middelburg bijvoorbeeld dalen ze dit jaar met 5,9 procent, oftewel € 20,-. Dat komt omdat die gemeente een nieuw contract heeft afgesloten waardoor huishoudens minder betalen voor de afvalstoffenheffing. Ook in twaalf andere gemeenten gaan voor huurders de lokale lasten iets omlaag.

Van alle woonlasten naast huur nemen lokale lasten overigens een bescheiden plaats in. Energie en water zijn een veel grotere kostenpost.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com