Levensgevaarlijke cv-ketels in huurwoningen

Meerdere woningbranden zijn ontstaan door cv-ketels van het merk Agpo Ferroli. Dat blijkt uit onderzoek van Vara Kassa. In Nederland hangen volgens deskundigen circa 150.000 cv-ketels van dat merk die levensgevaarlijk kunnen zijn. 

Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Volgens de onderzoekers is de ketel brandgevaarlijker dan de onlangs in opspraak geraakte cv-ketel van Nefit. ‘Dit is de brandgevaarlijkste ketel die ik tot nog toe heb onderzocht’, aldus Ben Ale, emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding. De problemen ontstaan als de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Goed onderhoud kan dit niet voorkomen omdat monteurs er niet goed bij kunnen. Naarmate deze ketels ouder worden, neemt het risico op brand alsmaar verder toe. 

Tikkende tijdbom

Monteurs die dagelijks onderhoud aan deze ketel plegen: ‘Het is een tikkende tijdbom, het is wachten tot het misgaat.’ Deskundigen stellen dan ook dat alle 150.000 cv-ketels van dit merk zo snel mogelijk vervangen moeten worden want ze zijn volgens hen levensgevaarlijk. Zij adviseren gebruikers om de ketel tot die tijd uit te schakelen tijdens de nacht en na het verlaten van de woning.

Veiligheid van huurders voorop

Woningcorporatie Dunavie in Katwijk neemt de bevindingen van Vara Kassa zeer serieus en laat weten dat zij alle 747 ketels in hun woningbestand gaan vervangen. Hoewel de ketels om het jaar worden gecontroleerd en er bij goed onderhoud geen directe reden tot zorgen is, nemen zij toch het zekere voor het onzekere, melden zij op hun website. ‘De veiligheid van onze huurders staat voorop.’ 

Neem contact op met verhuurder

Heeft u ook een cv-ketel van het bovengenoemde merk en type? Neem dan contact op met uw verhuurder en vraag om vervanging. 

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: