Ledenpanel Woonbond: zorgen over brandveiligheid

Bijna twee derde van de deelnemers aan het Woonbond ledenpanel heeft soms of vaak zorgen over de brandveiligheid van hun woning of complex. Ze maken zich vooral zorgen over de vluchtmogelijkheden bij brand.

In totaal deden 300 persoonlijke Woonbondleden mee aan een enquête over brandveiligheid. De deelnemers zijn bijna allemaal ouder dan vijftig en de helft is 70-plus. De resultaten zijn gepubliceerd in het winternummer van Huurwijzer.

Vooral ouderen maken zich zorgen

Veel panelleden, onder wie dus heel veel ouderen, maken zich zorgen over de brandveiligheid en de vluchtmogelijkheden in hun huis. Ruim driekwart moet één of meer trappen af om het huis te kunnen ontvluchten bij brand. Toch heeft slechts een derde wel eens geoefend hoe ze moeten vluchten. Andere zaken waar de panelleden zich zorgen over maken zijn de veiligheid van de elektra en  het gedrag van de buren. Opvallend is  dat ruim twee derde geen koolmonixidemelder of een brandblusser in huis heeft. Ruim driekwart neemt rond de jaarwisseling geen extra maatregelen om te voorkomen dat er brand uitbreekt.

Verhuurder zorgt meestal voor onderhoud cv-ketel

Twee derde van de paneldeelnemers huurt van een woningcorporatie en de rest van een particuliere of commerciële verhuurder. Ook twee derde woont in een flat of etagewoning. Driekwart heeft individuele verwarming en vijf procent stookt nog met een gaskachel. In 88 procent van de woningen met individuele verwarming zorgt de verhuurder voor het onderhoud. Dat gebeurt in 87 procent van de gevallen minimaal eenmaal in de twee jaar.

Bron: woonbond.nl

HP6 wenst u een mooi en gezond Nieuw Jaar!!