Lange opzegtermijn bij tijdelijke huur kan en mag niet

1 september 2021

Heb je een tijdelijke huurcontract voor bijvoorbeeld 1 jaar? Dan mag je met 1 maand opzegtermijn opzeggen. Veel verhuurders hanteren bij tijdelijke huurcontracten onterecht een lange opzegtermijn. Deze zijn niet rechtsgeldig.

Bron: Getty Images

De misstanden met onwettige opzegtermijnen bracht onderzoek van de Volkskrant(externe link) aan het licht. Van 300 ondervraagde huurders met een tijdelijk huurcontract, geven er ruim 100 aan langere opzegtermijnen te hebben. Het gaat dan om ongeldige termijnen van zes of twaalf maanden. ‘De huurder hoeft zich dus niet aan zo’n clausule te houden en mag het contract gewoon met een maand opzegtermijn beëindigen’, zegt hoofddocent huurrecht Jaap Dammingh van de Radboud Universiteit in de Volkskrant.

Onzekerheid geboren

Sinds 2016 kan je tijdelijk een woning huren voor maximaal 24 maanden. Daarmee is de onzekerheid voor de huurder geboren. Immers als je nu tijdelijk huurt, heb je niet de zekerheid dat een tijdelijk contract wordt verlengd. In de praktijk ziet de Woonbond steeds meer mensen van de ene naar de andere tijdelijke woning zwerven. Tussentijds stemde de Tweede Kamer in met een aanpassing van de Woningwet die tijdelijke huurcontracten van 3 jaar mogelijk maakt en een minimale contractduur van 1 jaar introduceert.

Verzet tegen wet

De Woonbond verzet zich tegen deze wet en noemt het besluit van het parlement onzorgvuldig. ‘De reguliere tijdelijke huurcontracten verslechteren de positie van huurders, drijven de huurprijzen op en zorgen voor veel stress en onzekerheid voor huurders. Deze problemen oplossen met nog méér tijdelijke huurcontracten, is proberen een brand te blussen met olie’, schrijft de Woonbond in juli in een waarschuwingsbrief aan de minister.

Rechtspraak kritisch

Rechters tonen zich volgens de Volkskrant eveneens kritisch over de wetswijziging. Zo kregen enkele huurders in een rechtszaak gelijk toen zij zich verweerden tegen te lange opzegtermijnen in tijdelijke huurcontracten. De rechtbank oordeelde dat een tijdelijk huurcontract met een te lange opzegtermijn gelijk staat aan een contract voor onbepaalde tijd.

Wachten op reparatiewet

De dreigende uitbreiding van tijdelijke huurcontracten geeft huurders nog meer onzekerheid. De Woonbond verzet zich hiertegen en is blij dat de Eerste Kamer dit onderdeel van de wet terugfloot. De senatoren noemden de verruiming slecht voor de huurder. De herziene Woningwet is goedgekeurd op voorwaarde dat minister Ollongren van BZK met een reparatiewet komt die de uitbreiding van tijdelijke contracten tegengaat. Als de Tweede en Eerste Kamer ermee instemmen moet deze per 1 januari 2022 actief zijn.

Vragen? Bel de Huurderslijn!

Staat er in jouw tijdelijke huurcontract ook een te lange opzegtermijn? Of twijfel je aan de rechtsgeldigheid van jouw huurovereenkomst? En ben je lid van de Woonbond? Bel dan de Huurderslijn voor een advies op maat.

Bron: woonbond.nl