Lagere energierekening na bezoek Energiebus

De Limburgse woningcorporatie ZOWonen heeft de afgelopen jaren de onzuinigste woningen aangepakt. Dit was het resultaat van bezoeken van de Energiebus aan diverse woningen in Geleen en Susteren.

De renovatie ging niet gepaard met een huurverhoging maar leidde wél tot een lagere energierekening.

Energiebus

De Energiebus onderzoekt met een steekproef de huurwoningen in een straat, buurt of complex. Aan de hand van bewonersklachten en het energieverbruik gaat de Woonbond na hoe het ervoor staat met de isolatie, ventilatie en verwarmingsinstallatie. Dat leidt nog diezelfde dag tot een overzicht met maatregelen om woningen energiezuiniger en comfortabeler te maken. De Woonbond presenteert de resultaten van het onderzoek in het bijzijn van de verhuurder en geeft tips voor verdere aanpak van problemen.

Kou, vocht en slechte ventilatie

Op de Van Banninglaan en in de Zeeheldenbuurt in Geleen hadden bewoners al lange tijd last van kou, vocht en slechte ventilatie. De Samenwerkende Huurders Organisaties (SHO) van ZOWonen lieten daarom de Energiebus van de Woonbond langskomen. Phil Winteraeken van de SHO: ‘ZOWonen was best geschrokken van de onderzoeksresultaten uit de Energiebus. Zij realiseerden zich dat het wooncomfort onder de maat was en dat de woonomstandigheden slecht waren voor de gezondheid van de bewoners.’

Onderzoek leidt tot maatregelen

Binnen korte tijd na de bezoeken van de Energiebus heeft ZOWonen plannen gemaakt voor het zogenoemde ‘schilproject’. De slechtste woningen uit de voorraad zijn voorzien van dak-, gevel- en vloerisolatie, nieuwe ramen en een goed ventilatiesysteem. Tot 2025 staan er nog zo’n 3500 eengezinswoningen op de planning voor deze aanpak. ‘De Energiebus heeft dit allemaal aangezwengeld. De klachten waren er al lang, maar krijg ze maar eens goed onder de aandacht,’ aldus Winteraeken. ‘Daar heeft de Energiebus goed bij geholpen.’

Ook een Energiebusbezoek? 

Bent u lid van een bewonerscommissie of huurdersorganisatie en ziet u ook reden voor een bezoek van de Energiebus? Lees meer over hoe u de Energiebus in kunt schakelen.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: