Kwart van huurders heeft te weinig geld

Een kwart van de huurders van Wooncompagnie (Schagen) en Wonion (Oude IJsselstreek) heeft betaalrisico’s. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA).

Betaalbaarheid is voor alle huurdersorganisaties een belangrijk thema. Twee van hen vroegen het WKA onderzoek te doen naar armoede en schulden onder hun leden. Bij de huurders van Huurderskoepel Schagen en Omstreken bleek 23% betaalrisico’s te hebben. Dat betekent dat er aan het eind van de maand eigenlijk niet genoeg geld over is voor belangrijke uitgaven, bijvoorbeeld sporten. Ook heeft 19% van de huurders risicovolle schulden.

20% risicovolle schulden
Bij de huurders van Huurdersvereniging Wij Wonen (Wonion) had 24% betaalrisico’s en maar liefst 20% risicovolle schulden. Van belang bij schulden is het vroegtijdig signaleren van problemen. Daarbij kunnen gemeente, woningcorporatie en huurdersvereniging samenwerken, en bijvoorbeeld gebruikmaken van schuldhulpverlening voor financieel advies en begeleiding. Vooral bij gebeurtenissen als ontslag, scheiden of langdurige ziekte en het krijgen van kinderen bestaat de kans dat er financiële problemen ontstaan.

Energieverbruik omlaag
Hoge energielasten zijn een voorspeller voor het hebben van risicovolle schulden. Uit het onderzoek blijkt dat hoog energieverbruik los staat van het energielabel van de woning. Het wordt veel meer veroorzaakt door het gedrag van de huurder. Hier kunnen energiecoaches helpen om het energieverbruik omlaag te brengen.

Met de stijgende kosten voor zorgverzekering, energie en btw zullen betalingsproblemen bij huurders naar verwachting toenemen. Met de huursombenadering kunnen verhuurders de huurverhoging matigen of de huur verlagen bij risicogroepen. Dat zijn vooral gezinnen met kinderen en mensen met een uitkering.

Bron: woonbond.nl