Koken op inductie schoner en veiliger

Kies voor koken op inductie, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Dat adviseert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Huurders kunnen bij hun verhuurder vragen om installatie van een inductiekookplaat, of dat zelf regelen. Het vraagt een investering, maar daarmee is de keuken wel klaar voor een klimaatvriendelijke toekomst.

Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen. Hoewel er nu nog weinig verschil is voor het klimaat, wordt koken met een stekker steeds schoner. Dat komt doordat elektriciteit steeds duurzamer wordt opgewekt en aardgas niet.

Voordelen van inductie
Bijna de helft van de consumenten kiest inmiddels al voor inductie voor hun nieuwe keuken of kookplaat. Van deze groep is 90 procent tevreden over de inductiekookplaat, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal.

Ze zien als voordelen dat een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken is, veilig en makkelijk in gebruik en mooi om te zien.

Wokken  op inductie gaat prima
Mensen die nu nog twijfelen over het koken op inductie noemen als drempel vooral de hoge aanschafprijs, de noodzaak om nieuwe pannen te kopen en de geschiktheid om te wokken. Volgens Milieu Centraal is het juist heel goed mogelijk om te wokken op inductie, bijvoorbeeld in een wokpan met platte bodem. Alle pannen vervangen is zeker niet nodig. In totaal kom je voor een gemiddelde inductiekookplaat met aansluiting en een paar pannen op zo’n 1.500 euro.

Gratis kookworkshops
Milieu Centraal startte onlangs (samen met brancheverenigingen UNETO VNI en INretail) de campagne ‘Koken met een stekker’ om een extra impuls te geven aan de keuze voor koken op inductie. In de campagne stelt Milieu Centraal samen met fabrikanten Miele en Atag vijftig inductie kookworkshops voor 2 personen beschikbaar. Op de site www.kokenmeteenstekker.nl maken deelnemers aan de Koken met een stekker quiz kans op een kookworkshop.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: