Kamerdebat over woonlasten huurders

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over woonlasten van huurders. De Woonbond riep Kamerleden om de verhuurderheffing te schrappen en de huurstijgingen in de commerciële sector aan banden te leggen.

Door jarenlange huurverhogingen boven inflatie zijn de huren van sociale woningen veel harder gestegen dan de inkomens. In 2012 was een huishouden gemiddeld 23% van het inkomen kwijt aan huur, in 2018 was dit al gestegen tot 25,3%. Om sociale huurwoningen van woningcorporaties weer betaalbaar te krijgen moet de verhuurderheffing van tafel, vindt de Woonbond.

Extra huurverhoging voor woningen van beleggers

De Woonbond roept ook op de huurstijgingen in de commerciële sector aan banden te leggen. Sinds 2016 mogen beleggers die sociale huurwoningen verhuren een hogere jaarlijkse huurverhoging vragen dan woningcorporaties die sociaal verhuren. Ook aan huurders met een laag inkomen. Beleggers maken massaal van die mogelijkheid gebruik.

Scheefwoonboete ook voor dure ‘sociale woning’

Daarnaast mogen zowel woningcorporaties als beleggers een ‘scheefwoonboete’ opleggen aan huurders met een bescheiden middeninkomen of hoger. Zelfs als de gehuurde woning een huurprijs heeft die al niet sociaal meer is. Mede daardoor zagen veel huurders die een sociale woning van een belegger huren hun huurprijs exploderen.

Meldpunt Commerciële verhuurders 

Recente meldingen van AOW-ers met klein pensioen die al wat langer een gereguleerde (“sociale”) woning huren, op het Meldpunt Commerciële Verhuurders van de Woonbond. Deze melders huren van verschillende vastgoedbeleggers en wonen binnen en buiten de Randstad.

“Ieder jaar de maximaal toegestane huurverhoging. Voor een sociale huurwoning betalen wij nu al ruim € 900,-” “Ik betaal een huur van 881 euro. Dat is meer dan de helft van ons inkomen. Ik houd 100 euro per week over om van te leven. Lang leve de politiek.”

“Sinds bij pensionering eind 2010 is de huur met ca. 40% gestegen naar ruim € 908 (kaal) en is mijn pensioen met ca. € 125 netto gedaald. Ik betaal, op € 0,01 (!!) na, de maximaal toegestane huur. Verhuurder doet, op het eens in de 10 jaar kwasten van wat houtwerk na, principieel niets aan woningverbetering of preventief onderhoud.”

“Toen wij 10 jaar geleden in deze flat kwamen wonen was de huur € 635 excl. servicekosten. Wij waren toen al met pensioen.  Nu is de huur € 810 excl servicekosten. Inmiddels is mijn man overleden en moet ik rondkomen van AOW + klein pensioen. De laatste jaren ben ik er financieel alleen maar op achteruit gegaan en ik weet niet of ik de huur nog in de toekomst kan blijven betalen. Verhuizen is geen optie, omdat er gewoon geen huizen zijn.”

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: