Jongeren steeds later het huis uit

In 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zowel bij studenten als werkende jongeren loopt de leeftijd waarop ze zelfstandig gaan wonen op.

Leenstelsel

Wel was de verschuiving het sterkst bij studenten, die in 2016 gemiddeld 1 jaar later zelfstandig gingen wonen dan in 2012. Werkende jongeren gingen 0,7 jaar later uit huis. Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat de invoering van het leenstelsel bij studenten een belangrijke rol in speelt in de keuze later het huis uit te gaan.

Hoge huren

De hoge huren, onzekerheid op de arbeidsmarkt en dure koopwoningen houden jongeren langer bij hun ouders, blijkt uit het CBS-onderzoek.”Jongeren moeten een aantal stappen steeds vaker uitstellen, omdat het niet haalbaar is”, zegt CBS-onderzoeker Tanja Traag tegen de NOS(externe link). “Vroeger was huisje, boompje, beestje nog heel normaal voor een twintiger. Dat begint nu pas normaal te worden als mensen vooraan in de dertig zijn.”

Meldpunt Huuralarm

Op het Meldpunt Huuralarm van de Woonbond ontvangen zij ook veel meldingen van jongeren die geen geschikte huurwoning kunnen vinden. Het gaat dan vaak om te hoge huurprijzen of de lange wachttijd voor een sociale huurwoning. Jongeren geven ook vaak aan een woning te zoeken omdat ze nu een tijdelijk huurcontract hebben en ze binnenkort hun woning uit moeten.

Bronvermelding: Woonbond

Gerelateerd: