Jongeren starten campagne tegen wooncrisis

Zaterdag 29 februari werd op meer dan tien plaatsen in Nederland door jongeren een campagne afgetrapt tegen de huidige wooncrisis. De campagne ‘Uitgewoond’ lanceert tevens een petitie die de politiek oproept om met een concrete visie te komen om de wooncrisis aan te pakken.

Op de Grote Markt in Groningen vond zaterdag een manifestatie plaats en op het Domplein in Utrecht wilden tientallen jongeren in tenten overnachten, maar die braken hun kampement op vanwege de harde wind.

Woonellende is vanzelfsprekend geworden

‘Wachtlijsten van meer dan 7 jaar, onbetaalbare huurprijzen en malafide huisjesmelkers die over de rug van jongeren veel geld verdienen. Het zijn zaken die de afgelopen jaren steeds vanzelfsprekender zijn geworden’, zegt Jesse Koops, een van de initiatiefnemers van de campagne.

Geen woningbouw maar roofbouw

Wij worden uitgewoond, is dan ook hun slogan. ‘Er is nauwelijks betaalbare woonruimte voor jongeren. Een koophuis is onbetaalbaar, en op de huurmarkt word je uitgezogen. Als je er al tussenkomt met rijke ouders en een hoog dubbelinkomen, betaal je je blauw aan woonlasten. Dit is geen woningbouw, maar roofbouw’, aldus de campagnesite.

Schrijnende bewonersverhalen

De verhalen die de jongeren in de aanloop naar deze campagne hebben verzameld zijn volgens Koops meer dan schrijnend te noemen. Van bedreigingen en intimidaties door huisjesmelkers, tot studenten die hun studie moeten onderbreken omdat zij geen huisvesting kunnen vinden.

Petitie stelt dat de crisis komt door het overheidsbeleid

Gisteren lanceerden de activoerders ook een petitie die stelt dat ‘de politiek in dertig jaar tijd de volkshuisvesting kapot heeft gemaakt en dat de overheid het recht om te wonen schendt en de verantwoordelijkheid ontloopt om te zorgen voor voldoende betaalbare woonruimte.’

Minister moet ingrijpen

Zij eisen dat ‘de minister hiervoor haar verantwoordelijkheid neemt, erkent dat marktwerking faalt en dat ingrijpen noodzakelijk is.’

Acties en oplossingen bedenken

De jongeren gaan de komende weken met nog meer acties door het hele land aandacht vragen voor de wooncrisis om die hoog op de politieke agenda te krijgen. Daarnaast gaan ze zelf ook nadenken over mogelijke oplossingen voor de woonproblemen en nodigen iedereen uit om hierover met hen mee te denken.

De Woonbond pleit in het Plan voor de Volkshuisvesting  voor een keuze voor volkshuisvesting in plaats van woningmarkt. De landelijke politiek moet zich weer verantwoordelijk gaan voelen voor goed en betaalbaar wonen. 

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: