Internationale Huurdersdag

Maandag 7 oktober was het Internationale Huurdersdag. Die stond dit jaar in het teken van de toenemende commercialisering van het wonen.

De IUT, de International Union of Tenants, vindt dat een fatsoenlijk dak boven je hoofd een basisrecht is van ieder mens en géén handelswaar voor mondiale speculanten.

Huurwoning als handelswaar

In 2050 woont driekwart van de wereldbevolking in stedelijk gebied. Het recht op goed en betaalbaar wonen staat sterk onder druk, met name in de snel groeiende grote steden. Dat geldt vooral voor de huursector, waarvan een groot deel van de stedelijke bevolking afhankelijk is. De belangrijkste oorzaak van de problemen is de sterk oprukkende invloed van internationale beleggers, die huurwoningen als handelswaar zien dat een mooi rendement oplevert.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties heeft hiervoor aandacht gevraagd in haar agenda voor 2030. Hoofdstuk 11 is geheel gewijd aan de duurzame ontwikkeling, in het bijzonder van de stedelijke gebieden. Toegang tot passende, veilige, duurzame en betaalbare huisvesting is een van de belangrijkste doelstellingen.

The Shift en Push

De belangrijkste voorvechter van dit ideaal is Leilani Farha, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties op het gebied van huisvesting. Ze strijdt al jaren tegen de ellendige woonomstandigheden van inmiddels ruim een miljard wereldburgers. Daarvoor heeft ze dit jaar de campagne ‘The Shift’ gelanceerd. Onderdeel hiervan is de documentaire Push, die dezer dagen in première gaat.

Urban Agenda voor de EU

De IUT heeft op haar internationale conferentie vorige week in Wenen Farha’s campagne ondersteund met een Congress Statement onder het motto ‘Save our homes against the financialisation of housing’.
Op Europees niveau heeft de IUT meegewerkt aan de ‘Urban Agenda for the EU’, een twaalf punten tellend actieplan om de wooncrisis in de grote steden te lijf te gaan. Hieraan gekoppeld is het burgerinitiatief ‘Housing for all’ , dat zoveel mogelijk handtekeningen in de EU-landen wil verzamelen onder de gelijknamige petitie. 

Huurdersfestival

Ook de Woonbond besteedt de komende tijd aandacht aan dit thema: op het Huurdersfestival op 2 november en de bij de presentatie van het Plan voor de Volkshuisvesting later dit najaar.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: