Innovatieprijs voor woonproject ex-daklozen

De KWHi-Opener is een jaarlijkse prijsvraag voor innovatieve projecten van woningcorporaties. Dit jaar was Wonen & Zorg het thema van de prijsvraag. Het Utrechtse project ‘Majella Wonen’ werd tot winnaar gekozen.

Sociaal betrokken huurders
‘Majella Wonen’ ging in september 2016 van start. Woningcorporatie Portaal zocht sociaal betrokken huurders die zich willen inzetten voor hun buren en hun woonomgeving. Stichting De Tussenvoorziening, die onder meer daklozen en drugsverslaafden opvangt, selecteerde cliënten die bij Majella Wonen een kans krijgen op een nieuwe start.

Mix van bewoners
In het wooncomplex woont zodoende een mix van mensen. Huurders met een contract van woningcorporatie Portaal en huurders via zorginstelling De Tussenvoorziening. In totaal wonen er ongeveer 70 mensen, zowel alleenstaanden als samenwonenden en gezinnen. De huurders die via De Tussenvoorziening geworven zijn krijgen na drie jaar begeleiding een huurcontract op eigen naam. Om het project voor alle bewoners betaalbaar te houden liggen de huurprijzen op 70% van de maximale huur volgens het puntenstelsel.

Oordeel vakjury
Een deskundige vakjury, met daarin ook Jannie Komduur, beleidsmedewerker bij de Woonbond, beoordeelde de inzendingen. Volgens de jury is Majella Wonen een inspirerend project waarbij de mix van ‘vragende’ en ‘dragende’ bewoners aan een inclusieve samenleving bijdraagt. De prijs die Portaal gewonnen heeft is een effectmeting van het project. Daarmee moet duidelijk worden wat het project precies oplevert.

Drie genomineerden
Naast woningcorporatie Portaal nomineerde de vakjury nog twee andere corporaties: Laurens Wonen met het woonproject ‘Samen & Anders’, een vernieuwende samenlevingsvorm waarbij kwetsbare mensen een veilige en betaalbare woning en woonomgeving geboden wordt. En woningstichting Domus met het project ‘Het Nieuwe Wonen’, de ontwikkeling van een slimme woonzorgomgeving met nieuwe innovatieve toepassingen.

Bron: woonbond.nl