Huurwijzer: #wooncrisis in kaart

2 oktober 2020

Met Prinsjesdag achter de rug en verkiezingskoorts in het verschiet, brengt het herfstnummer van Huurwijzer de wooncrisis in kaart. Waar wringt de schoen in de huursector? 

Huurwijzer brengt de knelpunten op de huurdersmarkt in kaart. Beeld: Josefien Versteeg

Randstedelingen die in tijden van corona de stad ontvluchten, ontdekken dat ook in het noorden en oosten van Nederland huurwoningen schaars en duur zijn. De redactie van Huurwijzer start op het hoogste punt van Nederland, de Vaalserberg in Limburg en eindigt zijn ‘Rondje hurend Nederland’ na omzwervingen langs onder meer Vlissingen, Koedijk en Sneek bij Arnhem en Nijmegen. De conclusie laat zich raden: op de Nederlandse huurmarkt knelt de schoen overal.

Uitpuffen na hittestress

Het ledenpanel van de Woonbond peilde letterlijk de hitte tijdens de zomer.  Veel huurders in appartementen zitten verlegen om betere isolatie en zonneschermen. Bewoners van een huis met een tuin hadden het deze zomer ook warm en deelden deelnemers slimme tips om de hitte door te komen. Meest opvallende? Gebruik een dekbedovertrek als zonwering.

Rode Feniks geeft Buitenhof kleur!

Van dansles tot huiswerkbegeleiding. Stichting de Rode Feniks zorgt voor saamhorigheid en veerkracht in Buitenhof, een Delftse buitenwijk waar het leven niet altijd gemakkelijk is.

Discriminatie op woningmarkt

Tijdens de zoektocht naar een huurwoning kan een woningzoekende ervaren dat deze geen kans krijgt van een verhuurder omdat ze bijvoorbeeld een hoofddoek draagt. Wat doe je er aan?

Houd studentenkamer betaalbaar

Studenten protesteren tegen het leenstelsel en de te hoge kamerhuur. Voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond LSVb noemt het in het flits-interview schandalig dat studenten een fikste studieschuld oplopen. Geleend geld dat grotendeels verdwijnt in de zakken van particuliere kamerverhuurders. Zij vragen volgens hem ongestraft de hoofdprijs voor een kamer dankzij de grote krapte op de markt.  

Vaste rubrieken

Huurwijzer bespreekt zoals gebruikelijk in ‘Om te beginnen’ nieuwtjes op het gebied van huren en wonen. De juridische rubriek ‘Uitgesproken zaken’ behandelt dierenleed en een ruzie over renovatie.  ‘Beste Woonbond’ biedt ruimte aan brieven van huurders. Ook zijn er weer tuin- en balkontips in ‘Groene vingers’, ‘Huisraad’ met handige huishoudsnufjes, de kruiswoordpuzzel, ‘Schuurpapier’ en ‘Mijn huisbaas en ik’. 

Columns

Woonbonddirecteur Zeno Winkels stelt zijn column dat we te weinig horen over het lot van daklozen en starters op de huurmarkt. Carrie Jansen liet haar column inspireren door Haagse graffiti.

Bron: woonbond.nl