Huurwijzer 4: Weg met de wooncrisis!

24 december 2020

De campagne ‘weg met de wooncrisis'(externe link) steunt op vier standpunten: meer sociale huurwoningen, meer zekerheid voor huurders, beter huurwoningen en meer sociale woningbouw. Huurwijzer laat vier actievoerende huurders aan het woord en vier betrokken deskundigen delen hun inzichten. 

Luuk van Straten
Dankzij een filmpje op Facebook schoot het aantal ondertekenaars van de online petitie Weg met de wooncrisis in Oirschot flink omhoog. Voor de negentienjarige campagneleider Luuk van Straten smaakt het succes van zijn eerste filmpje naar meer. © Josje Deekens

Burgerkracht in Esbeek

De kroeg als energiecentrale en de kerk als brede school. Achter de dynamiek van het Brabantse dorp Esbeek schuilt een ijzersterk samenwerkingsverband van de bewoners: Coöperatie Esbeek. Huurwijzer neemt een kijkje en ontdekt dat er sprake is van een mengeling tussen een vereniging en een bedrijf. De leden hebben het voor het zeggen, maar de coöperatie is ook economisch actief en gericht op waardecreatie voor de leden. Esbeek (externe link)heeft de wind mee en bewoners zijn op alle vlakken actief. Sleutel van het succes is de combinatie van ondernemerschap en het besef van gemeenschapsbelang.

Mafketels ongewenst

Vanaf nu mogen enkel gecertificeerde monteurs sleutelen aan de ketel van de centrale verwarming. Reden voor Huurwijzer om drie vragen te beantwoorden over ketelonderhoud. Want wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de ketel? En mag je in Coronatijd een onderhoudsbeurt weigeren omdat je liever geen vreemden in huis hebt? De eigenaar van het pand blijft verantwoordelijk voor onderhoud. Het is bij vrees voor besmetting dan ook zaak met de verhuurder te overleggen over eventueel uitstel van de werkzaamheden.

Snelheid is óók kwaliteit

Het verkleinen van de achterstand bij de huurcommissie is topprioriteit volgens Asje van Dijk, voorzitter van de Huurcommissie. Hij klopt actief bij de overheid aan om meer menskracht om de geschillen snel en correct af te handelen. In het flitsinterview vertelt hij waarom het volgens hem slim is om zo veel mogelijk zaken schriftelijk af te handelen. 

Juridische zaken

De juridische rubriek ‘Uitgesproken zaken’ bespreekt praktijkvoorbeelden van geschillen tussen huurders en verhuurders. Ditmaal over hoe de geschatte marktwaarde van een huurwoning een rol speelt in het puntenstelsel dat de maximale huurprijs vaststelt. Huurders die terecht bezwaar maken tegen een te hoge inschatting van de marktwaarde, maken kans op huurverlaging.

Vaste rubrieken

Zoals altijd zijn in ‘Om te beginnen’ nieuwtjes op het gebied van huren en wonen te vinden. ‘Beste Woonbond’ biedt ruimte aan brieven van huurders. Ook zijn er weer tuin- en balkontips in ‘Groene vingers’, ‘Huisraad’ met handige huishoudsnufjes, de kruiswoordpuzzel, ‘Schuurpapier’ en ‘Mijn huisbaas en ik’. Zeno Winkels beschouwt in zijn column 45 jaar wooncrisis en Carrie Jansen geeft in haar column een medewerker van een woningcorporatie een pluim. 

Wanneer krijgt u Huurwijzer?

Persoonlijke leden van de Woonbond ontvangen automatisch vier keer per jaar Huurwijzer in hun brievenbus. U kunt ook een jaarabonnement nemen. Een aantal huurdersorganisaties hebben een achterban-abonnement en laten Huurwijzer bij hun leden bezorgen. Wilt u meer weten over het achterban-abonnement? Neemt u dan contact op met de redactie via 020-5517700.