Huurders ontevreden over onderhoud woning

Woonbondleden zijn maar matig te spreken over het onderhoud van hun woning. Gemiddeld geven ze de onderhoudsinspanningen van hun verhuurder een 6,2. Leden in de commerciële sector komen zelfs niet verder dan een 5,5.

In totaal deden 365 persoonlijke leden van de Woonbond mee aan de digitale ledenpeiling over onderhoud en de staat van hun woning. Twee derde van hen (247) huurt van een woningcorporatie, een derde (118) van een particuliere huisbaas of een grote commerciële verhuurder.

Lagere cijfers voor commerciële verhuurders

Leden die van een woningcorporatie huren geven hun verhuurder gemiddeld een 6,5 voor het onderhoud, leden in de commerciële sector een 5,5.

Ruim de helft van alle panelleden (191) vindt dat hun woning achterstallig onderhoud heeft. Leden met een particuliere of andere commerciële verhuurder hebben hier vaker mee te maken dan leden die bij een corporatie huren. Bij kleine particuliere huisbazen: 67%, bij grotere commerciële verhuurders: 70 %. Bij woningcorporaties: 44 %

Isolatie ontbreekt
Het door panelleden vaakst genoemde probleem met de staat van de woning is slechte isolatie. Een derde van alle panelleden vulde in dat isolatie ontbreekt of onvoldoende is. In woningen van commerciële verhuurders speelt dit duidelijk vaker dan in corporatiewoningen. Meer dan de helft (54%) van de leden met een kleine particuliere huisbaas vulde in dat isolatie ontbreekt of onvoldoende is. Bij grotere commerciële verhuurders was dat 44 %, bij woningcorporaties 27 %.

Verouderde keuken, gescheurde muren
Ongeveer 20 procent van alle panelleden meldt als onderhoudsklacht dat de keuken en/of het sanitair sterk verouderd is. Ook ‘scheuren in muren of plafonds’ wordt door 20 procent als onderhoudsklacht genoemd. Voor deze klachten geldt eveneens dat ze vaker voorkomen in de particuliere en commerciële sector dan bij woningcorporaties.

Overlast thema volgende panel
Het thema van het volgende ledenpanel van de Woonbond is ‘overlast’. Als je persoonlijk lid bent (of wordt) kun je meedoen.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: