Huurders in Utrecht blij met Routekaart naar CO2-neutraal

De Woonbond helpt huurdersorganisaties in kaart brengen wat er moet gebeuren om het woningbezit van hun verhuurder CO2-neutraal te krijgen. Zo ook in Utrecht, tot grote tevredenheid van zowel huurdersorganisatie STOK als woningcorporatie Bo-Ex.

Bo-Ex heeft zo’n 7.000 zelfstandige woningen die allemaal energieneutraal moeten worden. Dat betekent dat zij geen energie meer mogen gebruiken die afkomstig is van fossiele brandstof. De woningen gaan daarom de komende tientallen jaren ‘van het gas af’ en worden zeer energiezuinig gemaakt. Welke maatregelen zijn daarvoor nodig? Wat betekenen die voor (de portemonnee en het wooncomfort van) huurders?

Leerzaam voor huurders én corporatie

De werkgroep Energie en Duurzaamheid van huurdersvereniging STOK zit sinds vorig jaar regelmatig met Bo-Ex aan tafel, om te praten over de plannen van Bo-Ex. Dat doet ze met behulp van de Routekaart naar CO2-neutraal van de Woonbond. Siem Goede, adviseur Woonbond: ‘De bewonersgroep heeft er veel van geleerd. De huurders hebben echt een stap gemaakt samen met de corporatie. Ook voor Bo-Ex was het leerzaam. Zij wisten dat het 15.000 euro per woning zou gaan kosten, maar zij hadden nog geen helder idee wat ze ermee moesten doen. De routekaart toont aan dat het belangrijk is om goed en snel te gaan isoleren, en zo veel mogelijk in een keer in plaats van in stappen.’

Goed op weg geholpen

STOK is blij met de Routekaart van de Woonbond. Zo liet bestuurslid Ineke van Es aan Bo-Ex weten: ‘Het heeft ons goed op weg geholpen. Er wordt veel gesproken over woningen duurzamer maken, maar er is ook nog zoveel onduidelijkheid. Ik woon zelf in Overvecht Noord en die wijk gaat als eerste van het gas af. Dat zou in eerste instantie snel gebeuren en bewoners schrokken daarvan, ik ook. Hoe gaat het koken straks in zijn werk? Wie betaalt mijn nieuwe pannen? Inmiddels blijkt dat het allemaal nog wel even duurt.’

Routekaart informatietool

De Routekaart naar CO₂-neutraal is geen blauwdruk, maar een informatie-tool. Het maken van een routekaart helpt huurdersorganisaties om goed voorbereid het gesprek aan te gaan met de verhuurder en gemeente. Wilt u ook een routekaart?

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: