Huurders in Houten schakelen Energiebus in

Bewoners van de Kaashoeve in Houten lieten de Energiebus van de Woonbond 16 februari langskomen. De huurders klagen al jarenlang over kou, vocht en schimmel.
De Energiebus is een initiatief van de Woonbond om energiebesparende maatregelen en verbeteringen aan woningen snel en duidelijk in kaart te brengen.

De Energiebus onderzocht de staat van deze woningen uit de jaren tachtig in Houten. Aan het eind van de dag leverde dit een concreet plan en concrete maatregelen op, die werden gepresenteerd aan bewoners, vertegenwoordigers van verhuurder Viveste én de wethouder duurzaamheid.

Schimmelvorming in de woningen

Het onderzoek is uitgevoerd bij een aantal onder- en bovenwoningen aan de Kaashoeve. Anne Ubbels, onderzoeker van de Energiebus: ‘Bij een woning op de begane grond werd wel 10 cm water in de kruipruimte geconstateerd. Vochtig in combinatie met gebrekkige ventilatie leidt uiteraard tot schimmelvorming. Vochtige lucht opwarmen kost veel meer energie dan normale, droge lucht, en voor de bewoner is dat geen gezond binnenklimaat’.

Slechte isolatie

‘Alle huurders van de bovenwoningen klagen over de kou in huis in de winter en ’s zomers over de warmte,’ vertelt Anne Ubbels. ‘ De isolatie bij de panelen in de gevel ontbreekt op sommige plaatsen namelijk geheel en ook de afsluiting van naden bij ramen en deuren vertoont gebreken. Daarnaast is van het oude dubbel glas (uit 1986) bekend dat de isolatiewaarde in de loop der jaren behoorlijk is afgenomen’.
Viveste reageerde positief op de adviezen van de Woonbond en wil met name kijken naar het vervangen van het oude glas voor HR++ glas. 

Meldpunt energiealarm

Heeft u ook klachten over kou? Woont u in een slecht geïsoleerde huurwoning? Doe dan nog voor het einde van deze maand een melding op het Meldpunt Energiealarm. De Woonbond verzamelt zo veel mogelijk verhalen van huurders om problemen met slechte isolatie duidelijk te maken bij de politiek. 

De Eerlijke Klimaatmars

De Woonbond organiseert samen met Milieudefensie, De Goede zaak, Greenpeace, Oxfam Novib en de FNV op 10 maart om 13:00 uur in Amsterdam, de ‘Eerlijke Klimaatmars’. Hiermee roepen de organisaties op tot eerlijk klimaatbeleid, waarbij de grote vervuilers meebetalen aan de oplossingen en waardoor iedereen duurzaam én betaalbaar zijn woning kan verwarmen. 

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: