Huurders besteden groter deel inkomen aan wonen

Huurders zijn veel meer van hun netto inkomen kwijt aan wonen dan huiseigenaren, en zijn minder tevreden over hun woning. Dat meldt het Algemeen Dagblad naar aanleiding van onderzoek van Nationale Nederlanden. Meer dan de helft (55%) van de huurders besteedt meer dan 30% van hun inkomen aan wonen. Voor kopers geldt dit voor slechts 24%.


Betaalbaarheidsproblemen

‘Dit onderzoek van is de zoveelste bevestiging van de enorme betaalbaarheidsproblemen in de huursector’, reageert Paulus Jansen, directeur van de Woonbond in de krant. Hij wijst op recente cijfers van het CBS, waaruit blijkt dat de huren de afgelopen zes jaar met gemiddeld 18 procent zijn gestegen. ‘Dat is bijna tien procent boven inflatie. Uit een eerder onderzoek van het Nibud bleek ook al dat kopers na woonlasten meer te besteden hebben dan huurders. En dat gat wordt onder het huidige beleid alleen maar groter.’

Minder tevreden met woning
Huurders zijn ook een stuk minder tevreden over hun woning. Zo zegt 44 procent ‘zeer tevreden te zijn’ met zijn woonomstandigheden, tegenover 69 procent van de woningeigenaren.

Bron: Woonbond