Woningcorporatie Destion uit Noord-Limburg bestaat dit jaar een eeuw en viert dat met een huurverlaging voor haar huurders.
In 1918 werd woningvereniging Cosmas & Damianus opgericht en precies vijftig jaar later in 1968 woningstichting De Vuurkuul. Sinds 2007 vormen zij samen Destion. Destion viert het eeuwfeest met de eerste huurverlaging in honderd jaar. Hoe langer je huurt bij Destion, hoe hoger de huurkorting: 0,1 procent voor ieder jaar. Als je bijvoorbeeld 32 jaar bij Destion huurt krijg je een huurverlaging van 3,2 procent. Eind maart hebben alle huurders persoonlijk een brief gehad met de hoogte van hun korting. De huurverlaging kost de Destion dit jaar ruim 277.000 euro.
Bedanken voor huurderstrouw
Directeur-bestuurder van Destion Wilbert Pothoff licht toe:
‘Onze huurders hebben het grootste deel van het vermogen van de corporatie bij elkaar gebracht. Om hen te bedanken voor de huurderstrouw in de vele jaren dat ze bij ons huren, krijgen huurders een jubileumkorting en zien we dit jaar ook af van de jaarlijkse huurverhoging. Deze jubileumkorting is een eerste stap waarbij we met meer maatwerk de belangen van onze huurders centraal gaan stellen.
In ons nieuw ondernemingsplan “Mensenwerk!” is de mens, de huurder het belangrijkste uitgangspunt.’
Kopers hebben voordeel
Destion maakt zich druk over de betaalbaarheid van haar huurwoningen. Vooral voor de huurders die al heel lang bij de Noord-Limburgse corporatie huren. Zonder dat ze daar invloed op hadden, waren veel oudere huurders door woning schaarste en gebrek aan financieringsmogelijkheden min of meer veroordeeld tot een sociale huurwoning, aldus Destion. Ze zijn een fors deel van hun inkomen kwijt aan de huur. Mensen die destijds wel het geluk hadden om een huis te kunnen kopen, hebben daarmee vermogen opgebouwd en kunnen wonen tegen lage woonlasten. Voor huurders geldt dit niet. Door het huurbeleid van het vorige kabinet is de kloof tussen huren en kopen veel groter geworden.
Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com
Gerelateerd
Java-eiland Amsterdam wordt onbetaalbaar
Huurder met recht op toeslag steeds armer