Honderden huurders in Lombok worden eigen huisbaas

Ruim 350 huurwoningen in de Utrechtse wijk Lombok worden opgeknapt door de woningcorporatie, daarna gaan de huurders zelf het beheer van de woningen overnemen.

De woningen blijven in bezit van verhuurder BO-Ex. Maar de huurders nemen zelf het beheer over. De wooncoöperatie gaat  Complex 507 heten.

Kantoortje in de wijk

Voor de bewoners in Complex 507 was de afstand tot de woningcorporatie een belangrijke reden het heft in eigen hand te nemen, zeggen ze bij Eenvandaag. “Voorbeeld: we hadden onlangs een grote lekkage in de buurt”, zegt Else Huisman, een van de drijvende krachten onder de huurders. “Na 2 weken was dat nog niet verholpen. Dat zijn van die dingen dat je denkt: waarom moet dat zo lang duren? Dat willen we echt veranderen. Als je als huurder straks een klacht hebt is er gewoon een kantoortje in de wijk waar je naartoe kunt lopen. En dan komt er ook eerst iemand bij je thuis kijken wat er aan de hand is.”

Wonen in zelfbeheer is een relatief nieuw en klein verschijnsel in Nederland. De Woonbond is medeoprichter van CoopLink(externe link), de landelijke vereniging van wooncoöperaties. Deze vereniging wil door het delen van kennis en ervaringen bewoners helpen om makkelijker zelf een wooncoöperatie te realiseren.

Bron: woonbond.nl

HP6 wenst u een mooi en gezond Nieuw Jaar!!