Hoge celstraffen voor hoofdverdachten in Vestia-affaire

De rechtbank in Rotterdam heeft Marcel de Vries en Arjan Greeven, de twee hoofdverdachten in de Vestia-fraudezaak, forse celstraffen opgelegd.

De Vries, voormalig kasbeheerder van woningcorporatie Vestia, moet 3 jaar de cel in en derivatenhandelaar Greeven 2,5 jaar. Tegen hen was door het Openbaar Ministerie (OM) respectievelijk 48 en 57 maanden celstraf geëist.

Ruim 2 miljard
In 2012 belandde Vestia als gevolg van een uiterst risicovolle handel in derivaten aan de rand van de financiële afgrond. De andere corporaties, en daarmee de sociale huurders in Nederland, draaiden voor de schade op, in totaal 2,5 miljard euro. De derivaten waren bedoeld om Vestia te beschermen tegen een rentestijging van de leningen. Maar het tegendeel gebeurde: de rente daalde, waardoor Vestia bij de banken miljarden euro’s aan onderpand moest bijstorten.

Grof misbruik van vertrouwen


De rechtbank acht bewezen dat De Vries zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

Hij kreeg bij elkaar 10 miljoen aan steekpenningen van Greeven. Volgens de rechter heeft De Vries ‘op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat Vestia in hem had’.

Klokkenluider
Derivatenhandelaar Greeven bracht als ‘klokkenluider’ de fraudezaak in 2012 zelf aan het licht toen Vestia in financieel zwaar weer beland was. Naar eigen zeggen kreeg hij spijt. Dat speelde bij de rechter mee in de lagere celstraf dan de 57 maanden die waren geëist door het OM.

Anderen vrijgesproken
Andere verdachten, de vader en de ex-vrouw van Greeven en voormalig Fortis-bankier Jako Groeneveld, werden door de rechtbank vrijgesproken. De rechtbank acht niet bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

Banken vrijuit
Opmerkelijk is dat de banken die Vestia voor miljarden aan derivaten verkochten niet in het beklaagdenbankje zaten: Deutsche Bank, Fortis, Barclays en BNP Paribas. Volgens het OM heeft onderzoek naar deze banken niets aan het licht gebracht.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: