Hoe kom je als huurder van het (kook)gas af?

Josefine en Dave uit Leiden huren sinds kort een woning van Portaal. Zij vinden het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te leven. In aflevering 2 van de tv-serie ‘Niet lullen maar klussen’ van Omroep West gaan zij met hulp van de Woonbond op zoek naar de mogelijkheid om in plaats van op gas, op inductie te kunnen koken.
Koken op inductie is duurzamer dan koken op gas. Het is een vorm van elektrisch koken en de stroom die je nodig hebt kun je groen inkopen. Het is dan wel nodig dat er een extra groep bijkomt in de meterkast. Anders krijg je kortsluiting. Maar Josefine krijgt een afwijzende reactie van Portaal, wanneer ze vraagt of de verhuurder een extra groep kan komen aanleggen. Portaal laat weten dat ze wel, na toestemming, zelf een erkend installatiebureau kan inschakelen om het te laten doen. Alle kosten daarvan zijn voor haar eigen rekening. ‘Wij passen onze  huizen niet aan op verzoek van de huurders’, is hun reactie.

Advies Woonbond
Josefine vraagt advies bij de Woonbond. Hoe krijgt ze Portaal toch zo ver dat die meewerken? Jaap van Leeuwen, energieconsulent van de Woonbond, heeft enerzijds wel begrip voor de reactie van Portaal. Verhuurders zijn immers gewend om planmatig te werken. Maar het is wel ontmoedigend en vervelend voor huurders die de woning willen verduurzamen.

‘Verhuurders zouden huurders de ruimte moeten geven hun initiatieven woningen te verduurzamen te ontplooien’.
Aldus Jaap van Leeuwen van de Woonbond.

Dus krijgt Josefine nog een bezoek van adviseur Anne Ubbels van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum. Zij verbaast zich over de tegenstrijdigheid tussen de ambitie van Portaal om woningen CO2-neutraal te maken en de onwil om een bijdrage daaraan te leveren in het geval van Josefine en Dave. Bij verdere inspectie van de woning blijkt bovendien dat de woning slecht geïsoleerd is. Daardoor moet er hard gestookt worden om het comfortabel te hebben.

Reactie Portaal
Het advies van Anne is, om het gesprek over elektrisch koken aan te gaan met iemand bij Portaal die daar ook een beslissing over kan nemen én om een bewonerscommissie te starten om samen dak- en vloerisolatie te bepleiten. In een reactie laat Portaal weten dat dit soort initiatieven van huurders om zelf hun woning te verduurzamen nieuw is voor hen, maar dat ze graag het gesprek met hen aangaan. De aflevering werd op 21 april uitgezonden en is terug te zien op uitzending gemist van Omroep West.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: