De Tweede Kamer nam op dinsdag 6 maart een gewijzigde Warmtewet aan. Die wet raakt huurders (en huiseigenaren) die zijn aangesloten op een collectief warmtesysteem.
De Warmtewet is in 2014 ingevoerd, om gebruikers van collectieve verwarming te beschermen tegen hoge stookkosten. De bekendste voorbeelden van collectieve verwarming zijn blokverwarming, stadsverwarming en WKO-installaties, warmtesystemen waarbij gebruikers niet zelf hun energieleverancier kunnen kiezen. Helaas leverde de toepassing van de Warmtewet in de praktijk veel knelpunten op, en bij blokverwarming vaak hogere -in plaats van lagere- kosten voor huurders. Daarom kwam er een aangepaste Warmtewet. Die is op 6 maart door de Tweede Kamer aangenomen. De aangepaste wet gaat waarschijnlijk in 2019 in.
Belangrijkste wijzigingen
- Blokverwarming valt straks niet meer onder de Warmtewet. Voor huurders met blokverwarming betekent dit dat hun afrekening stookkosten niet meer aan het maximale tarief van ACM wordt getoetst, maar dat er op basis van werkelijke en redelijke kosten afgerekend gaat worden. Wat daarbij redelijk is ligt in het huurrecht vast.
- Voor huurders met een WKO-installatie (een systeem dat zowel warmte als koude levert) is de belangrijkste wijziging dat straks ook de koude onder een maximumtarief valt. Leveranciers kunnen daardoor geen extreem hoge prijzen meer vragen voor het leveren van koude.
- Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) vallen straks niet meer onder de Warmtewet. Een VvE die warmte afneemt van bijvoorbeeld een stadsverwarmingsleverancier en die warmte doorlevert aan bewoners wordt straks niet meer als warmteleverancier gezien.
Motie over koppeling maximumtarief aan gasprijs
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijft –net als nu- het maximale warmtetarief vaststellen voor stadsverwarming en WKO-installaties. Dit tarief is vergelijkbaar met de (gemiddelde) kosten van een aansluiting op gas. In het Kamerdebat leverde die koppeling aan de gasprijs wel een motie op. Minister Wiebes wordt daarin opgeroepen op zoek te gaan naar alternatieven voor de koppeling van het warmtetarief aan de gasprijs. Die motie is aangenomen.
Wijziging Besluit Servicekosten
Minister Ollongren heeft op een ander moment de Tweede Kamer toegezegd dat zij het Besluit Servicekosten gaat wijzigen, om kosten voor afschrijving en onderhoud van blokverwarming er in onder te brengen. Volgens de Woonbond is dat een zorgelijke ontwikkeling. Dit is in strijd met het principe dat kosten voor onroerende zaken vanuit de kale huur worden betaald. Ondanks het vervallen van de Warmtewet bij blokverwarming dreigt nu, dat huurders via een andere route alsnog extra lasten opgelegd krijgen.
Zienswijze Woonbond
Omdat er een aantal knelpunten voor huurders mee worden opgelost staat de Woonbond niet afwijzend tegenover de herziene Warmtewet. Wel vraagt de Woonbond nadrukkelijk aandacht voor het volgende:
- De kosten voor ‘afleversets’ (de apparaatjes die in woningen worden geplaatst om aansluiting op de collectieve verwarming te realiseren) moeten voor rekening van de verhuurder zijn, want daar betaalt de huurder al voor in de huur. Die zijn immers onroerend onderdeel van de installatie.
- Kosten voor afschrijving en onderhoud van blokverwarming horen niet in de servicekosten thuis.
- Om ervoor te zorgen dat gebruikers van blokverwarming niet te veel betalen, moet het huurrecht worden aangepast. Er moet goed worden vastgelegd dat huurders jaarlijks informatie krijgen over het rendement van de ketel, dat verhuurders verplicht zijn om de installatie periodiek goed in te regelen, en dat de stookkosten eerlijk worden verdeeld over de bewoners van een complex.
Bron: woonbond.nl