Heeft u een laag inkomen en betaalt u een hoge huur?

04 februari 2021

Huurders die een hoge huurprijs betalen en een laag inkomen hebben, kunnen dit jaar een eenmalige verlaging van de huur krijgen. Dat heeft de regering in september verteld op Prinsjesdag. Goed nieuws voor een deel van de huurders van Poort6. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan hoeft u niets te doen. U krijgt voor 1 april een brief van Poort6.  Wanneer gaat u minder huur betalen? 

Of u minder huur gaat betalen, hangt af van de hoogte van de netto huur die u nu betaalt, uw inkomen en het aantal personen waar uw gezin uit bestaat. Poort6 kijkt dit voor u na. Deze regeling geldt voor huurders die in een sociale huurwoning wonen. Woont u in een vrijesectorhuurwoning? Dan geldt deze regeling niet.  In dit schema kunt u zien wanneer u recht heeft op een eenmalige verlaging van de huur. U kunt dit schema in een apart bestand openen door op het plaatje te klikken. 

Wanneer krijgt u bericht?

U heeft misschien al een brief ontvangen van de Belastingdienst over het opvragen van uw inkomensgegevens door Poort6. Wij krijgen geen bedragen door. De Belastingdienst vertelt ons alleen in welk deel u met uw inkomen valt. Of u echt minder huur gaat betalen, hangt af van de huur die u nu betaalt en het aantal personen waaruit uw gezin bestaat. Het bedrag verschilt per persoon. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u voor 1 april een brief van Poort6. Hierin staat hoeveel huur u minder gaat betalen. 


Is uw inkomen in 2020 flink lager geworden?

De Belastingdienst kijkt naar het inkomen van 2019. Maar misschien is uw inkomen in 2020 flink gedaald. U krijgt dan niet automatisch bericht van Poort6. Maar u kunt wel zelf een aanvraag doen. U moet Poort6 dan kunnen laten zien dat uw inkomen in totaal minimaal zes maanden is gedaald tot 50% van de inkomensgrens uit de tabel die u hierboven ziet. Het inkomen van inwonende kinderen tot 27 jaar telt niet mee.   Als u zelf een aanvraag wilt doen, moet u deze gegevens naar Poort6 sturen:  

–   Een eigen verklaring waarin staat uit hoeveel personen uw gezin bestaat en wat de leeftijden zijn.
Een bewijs van uw inkomen. Bijvoorbeeld een aantal salarisstroken of een overzicht van uw uitkering.
Bent u zzp’er? Dan kunt u een verklaring van uw boekhouder meesturen.

U kunt uw aanvraag mailen naar: huuraanpassing@poort6.nl. Zodra zij uw aanvraag ontvangen, kijken ze deze na. U ontvangt binnen drie weken van Poort6 een brief. Hierin leest u of u toch recht heeft op een eenmalige verlaging van de huur. 

Bron: Poort6