Onlangs stelde de gemeente Rotterdam een financiële bijdrage beschikbaar voor bewoners die de tegels uit hun tuin halen. Ook andere gemeenten en provincies hebben subsidies voor het vergroenen van tuinen en daken en andere maatregelen voor ‘klimaatadaptatie’.
Klimaatadaptatie is het aanpassen van de omgeving aan de gevolgen van klimaatverandering.
Het weer verandert
Met de subsidies willen de overheden bewoners prikkelen om bij te dragen aan een koelere en drogere stad of dorp. De voorspellingen zijn immers dat we door het veranderende weer steeds vaker heftige regenval en stormen gaan krijgen én lange periodes met droog en warm weer.
Koeler door groen
Met veel bomen, planten en ander groen in tuinen en straten, blijft het daar koeler. Ook kan regenwater in een groen gazon of borders rustig wegzakken in plaats van het riool te overbelasten.
Riool ontlasten
Het riool kan al het extra water door hoosbuien namelijk niet aan. Verschillende waterschappen geven daarom ook subsidies voor mensen die hun regenpijp afkoppelen van het riool en bijvoorbeeld in een regenton laten lopen.
Appeltje voor de dorst
Met een regenton heb je een appeltje voor de dorst in kurkdroge tijden. Met het regenwater kun je je planten water geven of zelfs je toilet mee spoelen of je was mee doen.
Vraag je lokale overheid naar de mogelijkheden
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zette veel tips op een rij. Vraag bij je gemeente, provincie of waterschap na welke subsidies er voor klimaatadaptatie beschikbaar zijn.
Bron: woonbond.nl
Gerelateerd: