Groningse verhuurder vraagt onterechte verhuurkosten

Een verhuurder in Groningen vraagt maar liefst €181,50 euro aan ‘verhuurkosten’ aan huurders die er een woning gaan huren. Terwijl dat helemaal niet mag. Het gaat om Woldring Verhuur.

Bij de 435 woningen waar het nu om gaat strijkt de verhuurder zo 80.000 euro op, rekent stadsblog Sikkom uit.

Verhuurkosten mogen niet

Verhuurders mogen niet zo maar allemaal kosten in rekening brengen bij het verhuren van een woning. In 2012 werd er, met steun van ons juridisch fonds, een rechtszaak bij de Hoge Raad gewonnen waarmee duidelijk werd dat verhuurders geen hoge verhuurkosten mogen vragen. Eventuele administratieve werkzaamheden zoals het opstellen van een huurcontract zijn aan te merken als standaard verhuurwerkzaamheden waar een verhuurder geen extra kosten voor in rekening mag brengen. Alleen wanneer de verhuurder kosten maakt die overwegend in het belang van de huurder zijn, zoals kosten voor een naamplaatje of de aanvraag van een huisvestingsvergunning, mag een verhuurder die werkelijke kosten doorberekenen aan de huurder.

Gratis modelbrief

Onterechte contractkosten zijn tot vijf jaar nadat ze zijn gemaakt terug te vorderen. Op de website van de Woonbond is een gratis modelbrief gepubliceerd die woningzoekenden kunnen gebruiken om hun geld terug te vorderen.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: