De gemeenten Groningen en Amsterdam gaan wanpraktijken bij verhuurders van studentenkamers harder aanpakken.
Verhuurders van kamers of appartementen aan studenten in Groningen hebben daarvoor vanaf 1 januari 2019 een vergunning nodig. Dat geldt ook voor bureaus die bemiddelen in woonruimte voor studenten. De vergunning kan worden ingetrokken bij slecht gedrag, zoals bedreiging en intimidatie.
Intimidatie en bedreiging
Net als veel andere steden zijn er in Groningen veel meldingen van intimidatie en bedreiging van studenten door verhuurders en het ten onrechte vragen van hoge bemiddelingskosten door bureau’s.
Wethouder Roeland van der Schaaf: ‘De vergunningplicht betekent dat wie zich gedraagt als ‘slecht verhuurder’ of als ‘slecht bemiddelaar’, zijn vergunning in het uiterste geval kan kwijtraken en niet meer mag verhuren of optreden als bemiddelaar. Het gedrag van een beperkte groep verhuurders is onacceptabel, ze zorgen voor een negatief beeld over alle verhuurders.’
Geen studenten op straat
Aan stadsblog Sikkom, laat Van der Schaaf weten dat een verhuurvergunning intrekken niet betekent dat studenten op straat komen te staan. Desnoods neemt de gemeente het beheer van het pand over.
Individueel huurcontract
Ook in Amsterdam willen ze huurders die samen een woning delen, beter beschermen. ‘Voor veel mensen is het soms de enige manier om in Amsterdam te wonen: woningdelen. Een huurhuis is namelijk lastig te vinden. Maar de kamerprijzen zijn soms enorm en de woonomstandigheden kunnen ronduit slecht zijn,’ schrijft de gemeente op haar website. Omdat deze huurders vaak geen individueel huurcontract hebben, geldt er geen maximale huurprijs en is het moeilijker om hun recht te houden. Daarom wil de gemeente vanaf 2020 woningeigenaren verplichten alle huurders van een individueel contract te voorzien. Huurders kunnen dan altijd hun recht halen als ze teveel huur betalen of op een andere manier benadeeld worden.
Ook komt er extra aandacht voor overlast als gevolg van woningdelen. Zo kijkt de gemeente of in bepaalde buurten of appartementencomplexen een quotum kan worden ingesteld, waardoor een beperkt aantal vergunningen wordt verstrekt voor woningdelen.
Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com
Gerelateerd: