Groene tuinen, straten en tuinen voor huurders

Het weer verandert, met als gevolg steeds vaker overlast door zware regenval. En lange, droge periodes met hoge temperaturen. Huurders hebben daardoor vaker wateroverlast in huis, op straat of in de tuin. Of een extra hoog energieverbruik, omdat er een airco nodig is voor verkoeling. 

Woningcorporaties maken samen met gemeenten plannen en nemen maatregelen om deze problemen tegen te gaan. Dat heet ‘klimaatadaptatie’. Denk daarbij aan groene daken, tuinen en straten en het gebruiken of afvoeren van regenwater. In de onlangs verschenen publicatie ‘Samenwerken aan goed wonen’ staan allerlei voorbeelden van klimaatadaptatie en het belang van betrokken huurders daarbij. 

Geveltuintjes in ‘s-Hertogenbosch

Zo is BrabantWonen in het najaar van 2018 gestart met aanleggen van geveltuintjes in ’s-Hertogenbosch, in een wijk met veel wateroverlast. Daar is huis aan huis aangebeld en hebben 15 huurders zich aangemeld voor een gezamenlijke actiedag. De gemeente haalde de tegels voor de woningen weg. De corporatie stelde budget beschikbaar en leverde de planten aan. Als vervolg worden binnenkort de brandgangen vergroend. Daarnaast geven energiecoaches tips aan alle huurders voor groenere tuinen. 

Informeer bij verhuurder naar de plannen

‘De aanpak van deze geveltuintjes leidde tot het starten van een goed gesprek en het versterken van relaties tussen bewoners onderling en tussen huurders en de corporatie,’ aldus een woordvoerder bij BrabantWonen. Een mooi voorbeeld voor andere corporaties. Huurders kunnen zelf ook informeren naar de plannen van hun verhuurder voor klimaatadaptatie, of bijvoorbeeld zelf een start maken met meer groen in de tuin.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: