Gratis zonnepanelen voor huurders

Woningcorporatie Kennemer Wonen biedt huurders in Bergen zonnepanelen aan. Daar staat geen huurverhoging tegenover. En ook geen regeling van de corporatie om de investering terug te verdienen. Het levert huurders zelfs een mooi bedrag per maand op. De Woonbond vindt dat veel meer corporaties dit voorbeeld zouden moeten volgen.

Kennemer Wonen biedt huurders al jaren gratis zonnepanelen aan. Op hun website zeggen ze daarover: “Wij willen de woonlasten van de huurders in de sociale huursector beperken. Eén van de manieren is het plaatsen van zonnepanelen zonder huurverhoging. Daarmee heeft de huurder lagere energielasten bij een gelijkblijvende huur.”

Huurverhoging of meer servicekosten

Ook andere corporaties bieden gratis zonnepanelen aan, zoals Woningcorporatie Woonborg in Drenthe en Woonpalet in Zeewolde. Maar wat veel vaker voorkomt is dat verhuurders een huurverhoging vragen in ruil voor de investering in de zonnepanelen. Daarnaast kiezen steeds meer corporaties ervoor om de investeringskosten te verrekenen in de servicekosten.

Standpunt Woonbond
De Woonbond vindt het een heel goed idee als corporaties zonnepanelen juist gratis aanbieden. “Zonnepanelen dragen bij aan de verduurzaming van woningen en zorgen direct voor een verlaging van de energierekening van een huurder”, zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. “Zonnepanelen zijn niet heel duur en hebben een hoge opbrengst. Hiermee zijn de woonlasten van huurders goed te verlagen.” De Woonbond zet zich al langer in om de uit de hand gelopen woonlasten voor huurders naar beneden te krijgen. Van Perlo: “Met de reserves die in de commerciële tak van de woningcorporaties zitten kun je al meer dan een miljoen huurwoningen van gratis zonnepanelen voorzien.”

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: