Gratis zonnepanelen in Alphen aan den Rijn

Woningcorporatie Woonforte in Alphen aan den Rijn start vanaf september met het installeren van gratis zonnepanelen op de daken van eengezinswoningen die hiervoor geschikt zijn. Steeds meer corporaties bieden gratis zonnepanelen aan voor huurders. De Woonbond juicht dit zeer toe.

Woonforte gaat in totaal 3.000 eengezinswoningen stapsgewijs van zonnepanelen voorzien de komende jaren. De daken moeten wel geschikt zijn: sterk genoeg om de panelen te dragen en er moet in de nabije toekomst geen onderhoudswerkzaamheden aan de daken gepland zijn. Maar liefst 98% van de huurders heeft al laten weten dat ze meedoen.

Huurverhoging of meer servicekosten
Ook andere corporaties bieden gratis zonnepanelen aan, zoals Woningcorporatie Kennemer Wonen in Bergen, Woonborg in Drenthe en Woonpalet in Zeewolde. Maar wat veel vaker voorkomt is dat verhuurders een huurverhoging vragen in ruil voor de investering in de zonnepanelen. Daarnaast kiezen ook veel corporaties ervoor om de investeringskosten te verrekenen in de servicekosten.

Lagere woonlasten
De Woonbond vindt het een beter idee als corporaties zonnepanelen juist gratis aanbieden.

“Zonnepanelen zijn niet heel duur en hebben een hoge opbrengst. Op deze manier zijn de woonlasten van huurders goed te verlagen,”

zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. “En met de reserves die in de commerciële tak van de woningcorporaties zitten kun je al meer dan een miljoen huurwoningen van gratis zonnepanelen voorzien.”

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: