Graaiende ex-Vestia topman betaalt 2,4 miljoen terug

Oud-topman Erik Staal van woningcorporatie Vestia betaalt 2,4 miljoen euro terug aan een stichting voor sociale woningbouw in Zuid Afrika. Het gaat om geld dat Staal als enig bestuurder van deze stichting in eigen zak had gestoken.

Staal raakte in opspraak toen woningcorporatie Vestia in 2012 bijna failliet ging, door miljardenspeculatie met derivaten. Andere woningcorporaties, en daarmee alle sociale huurders in Nederland, draaiden op voor de schade, in totaal 2,5 miljard euro. Tot op de dag van vandaag plukken huurders daar de wrange vruchten van.

Fraude en verduistering

Staal was sinds 2000 ook enig bestuurder van HASA. Die door Staal zelf opgerichte stichting had tot doel sociale woningbouw voor de allerarmsten in Zuid-Afrika te bevorderen. Na Staals gedwongen vertrek bij Vestia stuitte justitie op verdachte betalingen van hem bij HASA.

Schikking met HASA

De stichting heeft nu een schikking met Staal getroffen over terugbetaling van 2,4 miljoen. Het grootste deel van die 2,4 miljoen euro heeft Staal al terugbetaald, vertelde de huidige bestuurder van stichting HASA tegen het programma Nieuwsuur. Om terug te kunnen betalen heeft Staal zijn luxueuze villa op Bonaire verkocht.

Strafzaak loopt nog

Staal werd in april 2017 gearresteerd, op verdenking van verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. De strafzaak tegen Staal loopt nog.  Dat Staal nu heeft terugbetaald betekent dat het OM in die strafzaak vooralsnog geen ontnemingsprocedure tegen hem zal opstarten, liet Nieuwsuur weten.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: