Geld voor duurzaam maken woning ook naar huurders

Amsterdamse huurders kunnen bij de gemeente subsidie krijgen om hun woning af te laten sluiten van het gas, of te laten verbouwen tot een Nul-op-de-meter woning. Ook de energielening –waarmee je geld voor bijvoorbeeld zonnepanelen kunt lenen- is sinds kort voor huurders open.

Woningeigenaren uit Amsterdam konden al langer bij de gemeente aankloppen voor een subsidie en/of lening om hun woning duurzaam te maken. Waarom huurders niet, vroeg Ymere-huurder Ruud van Wier zich af. Hij drong er bij de lokale politiek op aan beide regelingen ook open te stellen voor huurders.

Aanvragen nu mogelijk
Eind december 2017 nam de Amsterdamse gemeenteraad een motie aan waarin werd afgesproken dat ook huurders van deze regelingen gebruik moeten kunnen maken. Sinds kort kunnen huurders beide regelingen daadwerkelijk aanvragen.  Goed nieuws voor Amsterdamse huurders die graag zelf aan de slag willen met verduurzamen van hun woning. Zij hoeven niet langer af te wachten tot hun verhuurder zover is.

Subsidie Amsterdam aardgasvrij
De maximale bedragen die je met de subsidie vergoed kunt krijgen zijn €5.000 voor aardgasvrij maken en €8.000 voor verbouwing tot Nul-op-de-meter. Dit dekt een deel van de kosten voor maatregelen die nodig zijn om je woning voortaan duurzaam en zonder gas te verwarmen, van warm water te voorzien en te koken. Meer info op Subsidie Amsterdam aardgasvrij

Energielening Amsterdam
Naast een subsidieregeling is er dus ook een andere regeling, waarmee huurders geld kunnen lenen. Bijvoorbeeld om zonnepanelen van te betalen. Of te investeren in een warmtepomp, isolatie of HR+++ glas. Met deze regeling kan maximaal € 15.000 worden geleend. Dat moet in 10 jaar worden terugbetaald, tegen een rente van 1,49%. Meer info op Energielening Amsterdam.

Wel toestemmingsverklaring nodig
Voor ingrijpende aanpassingen aan de woning hebben huurders wel toestemming van de woningeigenaar nodig. Huurders die subsidie aanvragen moeten dan ook een toestemmingsverklaring meesturen.

Zolang de aanpassing de verhuurbaarheid en de waarde van de woning niet aantast moet de verhuurder die toestemming geven. Dat is in het Burgerlijk Wetboek geregeld. En dus via de rechter afdwingbaar als de verhuurder toch toestemming weigert.

Extra zonnepanelen
Ruud van Wier is één van de huurders die zelf ook van de regeling gebruik wil gaan maken. Hij had zijn woning al af laten sluiten van het gas en zelf een elektrische boiler en een aantal zonnepanelen laten plaatsen. Met de energielening wil hij nu extra zonnepanelen bekostigen die de energie moeten gaan leveren voor zijn elektrische verwarming.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: