Fraude met nepadvertenties huurwoningen

19 juli 2021

De huidige woningnood trekt regelmatig oplichters aan die willen verdienen aan de krapte op de woningmarkt. Zij spelen in op de wanhoop bij woningzoekenden in hun zoektocht naar een huurwoning.  

speuren naar een woning
IStock

In een grootschalige fraude met advertenties voor huurwoningen in Nederland zijn afgelopen week twee verdachten opgepakt. Honderden mensen betaalden 1 of 2 maanden huur vooraf. Zelfs zonder dat ze de huurwoning bezochten. Na betaling blijkt de woning vervolgens helemaal niet beschikbaar. En is het overgemaakte geld inmiddels al verdampt.

Steeds nieuwe partijen

De Woonbond herkent dit soort fraude helaas. “We zien steeds weer nieuwe partijen opduiken”.  Wanneer je na lang zoeken ineens die ‘beschikbare huurwoning’ ziet, dan wil je die natuurlijk niet aan je neus voorbij laten gaan. Wanneer de druk groot is, is het extra belangrijk je hoofd koel te houden. Maak altijd een afspraak voor bezichtiging en betaal pas nadat je de woning hebt gezien.

ACM onderzoekt huurwoningsites

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet ook onderzoek naar huurwoningwebsites die consumenten mogelijk misleiden. Het gaat om websites die een groot aanbod aan huurwoningen tonen, waarop je na betaling kunt reageren. ‘De ACM heeft via haar loket ACM Consuwijzer veel klachten ontvangen over deze websites. Consumenten geven aan dat veel van de getoonde huurwoningen niet beschikbaar zijn of soms zelfs niet bestaan. Als consumenten via deze websites interesse tonen in een woning lukt het niet om in contact te komen met de verhuurmakelaar.’

Lees ook ons artikel ‘Laat je niet oplichten bij zoeken naar woonruimte‘. 
Ben je er toch ingetuind? Wij raden je aan om bij oplichting ook altijd aangifte te doen bij de politie(externe link) . Bij verdenking van een verhuurwebsite die sjoemelt met het aanbod kun je een melding doen bij de ACM Consuwijzer(externe link).
 

Bron: woonbond.nl