Huishoudens betalen in 2020 minder voor hun energierekening. Gemiddeld betalen huishoudens dit jaar 1.574 euro. Dit is 170 euro minder dan in 2019. Dat berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na eigen berekeningen.
De daling komt vooral door de korting die ieder huishouden krijgt op de energiebelasting. De korting is 216 euro hoger dan in 2019. Deze heffingskorting is voor iedereen gelijk. Ook dalen de leveringstarieven van zowel gas als elektriciteit iets. Hoewel sommige kosten dalen, stijgen andere kosten op de energierekening. Zo stijgt de heffing opslag duurzame energie (ODE) die mensen over hun gas- en elektriciteitsverbruik betalen. Door de combinatie van al deze maatregelen profiteren kleine huishoudens en mensen met een laag verbruik het meest van de voordelen.
Meldpunt Energiealarm leidt tot hogere heffingskorting
Voor de verhoging van de heffingskorting heeft ook de Woonbond zich hard gemaakt. Tot april vorig jaar konden huurders via het Meldpunt Energiealarm een melding doen als zij een extreem hoge energierekening hebben. Ruim 1.300 huurders deden een melding. Analyse van de meldingen liet zien dat, ondanks dat huurders zelf veel doen om te besparen (en daardoor vaak in onprettige en ongezonde omstandigheden leven), zij toch hoge energierekeningen hebben. De Woonbond stelde een rapport op en trok aan de bel bij het kabinet. Dit heeft er mede toe geleid dat het kabinet heeft besloten om de heffingskorting te verhogen.
Uw energierekening in 2020
Gemiddeld daalt de energierekening dit jaar dus met 170 euro. Maar de verschillen tussen huishoudens zijn groot. Op de website van het CBS ziet u in de tabel onderaan de pagina de verschillen per type huishouden. Weet u niet in welke categorie uw huishouden valt, dan kunt u dat eenvoudig nagaan met de vragenlijst van MilieuCentraal. Na het invullen van de woonsituatie kunt u meteen zien hoe de maatregelen voor u uitpakken.
Bron: woonbond.nl
Gerelateerd: