Eerste Kamer roept opnieuw op tot huurbevriezing

De Eerste Kamer heeft vandaag opnieuw een motie aangenomen waarmee minister Ollongren wordt opgeroepen de huren te bevriezen. 

De Kamer nam eerder al een dergelijke motie aan, maar de minister gaf aan niets te zien in een algemene huurbevriezing. Zij wil dat huurders die in de financiële problemen komen bij hun verhuurder aankloppen voor ‘maatwerk’.  De SP in de senaat diende daarop de tweede motie in waarin een dwingend beroep op Ollongren wordt gedaan om de eerste motie alsnog uit te voeren. Die motie kreeg dinsdag steun van FVD, GroenLinks, PvdA, PVV, PvdD, 50PLUS en OSF.

Maatwerk

Het maatwerk komt in de praktijk vaak neer op betalingsregelingen wanneer een huurder de huur niet kan betalen. Terwijl veel huurders natuurlijk ook voordat ze de huur niet kunnen betalen wel al financieel in de knel zitten, maar zij eerder bezuinigen op andere zaken. Al voor de Coronacrisis gaf het NIBUD aan dat ongeveer 800.000 hurende huishoudens na het betalen van de huur te weinig overhouden voor andere noodzakelijke uitgaven.

Duidelijk signaal

De Woonbond is blij met het duidelijke signaal vanuit de Eerste Kamer. Veel huurders maken zich zorgen over de stijgende huur, terwijl ze verwachten dat hun inkomen daalt. Het probleem met het beloofde ‘maatwerk’ is dat huurders er geen recht op hebben en dus afhankelijk zijn van de goede wil van de verhuurder. De Woonbond heeft eerder al voorgesteld de jaarlijkse huurverhoging niet door te voeren en verhuurders hiervoor financieel te compenseren door de verhuurderheffing dit jaar te schrappen.

Bronvermelding: Woonbond