Eerlijke verdeling sociale huurwoningen

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen. Dat betekent dat er de komende jaren veel sociale huurwoningen bij moeten worden gebouwd. Maar de lange wachttijden zorgen er ook voor dat er met kritische blik gekeken wordt naar hoe we sociale huurwoningen verdelen

De 15 gemeenten in de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland voerden een enquête uit om te zien hoe hun inwoners sociale huurwoningen het liefst zouden verdelen. Er deden ruim 23.000 mensen mee.

Inschrijfduur

37% vindt de huidige manier van woningen verdelen (naar inschrijfduur) geen goede manier van verdelen, 39% vindt het niet perfect, maar in ieder geval duidelijk, en 21% vindt dit een eerlijke manier van verdelen.

Meeste steun voor puntensysteem

De respondenten is ook gevraagd wat ze de beste manier van woning verdelen vinden. De meeste steun (33%) is er voor een systeem dat werkt op basis van punten. Op basis van objectieve criteria krijgt iemand punten voor hoe hard hij een woning nodig heeft. Met 29% van de respondenten staat inschrijfduur op de tweede plek. De minste steun is er voor loting (6%).

Voorrang op een sociale huurwoning

Huishoudens in een noodsituatie kunnen een urgentiebewijs aanvragen voor een sociale huurwoning. Daarmee krijgen zij voorrang op andere woningzoekenden. Er zijn ook mensen die heel hard een woning nodig hebben, maar geen urgentie krijgen. In het onderzoek zijn een aantal van deze gevallen voorgelegd, met de vraag of hier wel of geen voorrang moet worden gegeven. De meeste respondenten vinden dat gescheiden ouders met kinderen (66%), en gezinnen met kinderen die inwonen bij familie of vrienden (56%) voorrang moeten krijgen.

Landelijk systeem

De Woonbond is met de achterban en maatschappelijke organisaties en verhuurders in gesprek over oplossingen van problemen op de woningmarkt. In een plan voor de volkshuisvesting werken zij aan diverse thema’s, waaronder woonruimteverdeling. Zij zijn voor een landelijk systeem met uniforme regels, waarbij huurders als ze naar een andere regio willen verhuizen niet opnieuw achteraan de rij hoeven te sluiten.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: