Duizenden huurders gedupeerd door mislopen huurverlaging

Afgelopen zaterdag belichtte het consumentenprogramma Kassa van bnnvara het onderwerp dat duizenden sociale huurders het afgelopen jaar
niet de huurverlaging of -bevriezing gekregen waarop ze recht hebben, omdat wooncorporaties hun hierop niet hebben gewezen of omdat ze de afspraken hierover niet wilden nakomen. Een deel van de betreffende huurders blijkt volgend jaar helemaal niet meer in aanmerking te komen voor een lagere of gelijkblijvende huur, omdat de regels hierover inmiddels zijn aangescherpt.  De Woonbond had Kassa hierop attent gemaakt.

De Woonbond had Kassa hierop attent gemaakt. Bovendien wees een eerdere enquête van Aedes onder haar leden wees ook in deze richting. Daaruit blijkt dat driekwart van de corporaties de regels over het verlagen en bevriezen van de huur niet naleeft.  

De afspraken over huurverlaging en -bevriezing, waarbij de huurverhoging tijdelijk wordt stopgezet, volgen uit het Sociaal Huurakkoord dat eind vorig jaar is afgesloten tussen de Woonbond en de koepel van wooncorporaties Aedes. Zij zouden hiermee huurders met een laag inkomen in verhouding tot een relatief hoge huur tegemoetkomen. Via de site van de Woonbond konden huurders kijken of ze voor huurverlaging of huurbevriezing in aanmerking kwamen. Honderdduizend mensen maakten hiervan gebruik. Als zij vervolgens huurverlaging of huurbevriezing aanvroegen bij hun wooncorporatie kregen zij echter veelal nul op rekest.

Lees het hele artikel en kijk het item door hier te klikken.

Bronvermelding: Kassa
Foto: Pixabay