Duizenden huurders claimen emotieschade aardbevingen

Groningse huurdersorganisaties en De Woonbond ronden hun actie af om huurders in het aardbevingsgebied in Groningen te helpen bij het indienen van hun claim vanwege immateriële schade. Het afgelopen jaar hebben zeven lokale huurdersorganisaties met de Woonbond campagne gevoerd in de regio. Op bijeenkomsten werd huurders duidelijk gemaakt dat de verstoring van hun woongenot gecompenseerd moet worden. Tijdens een zomertour werden met een actie-caravan Groninger dorpen bezocht. Voor de claim hebben zich 8.000 Groningers gemeld.

“Door de aardbevingen is het woongenot van de huurders in Groningen ernstig geschaad”, zegt Paulus Jansen, directeur van De Woonbond. “Veel huurders hebben last van angsten en gevoelens van onveiligheid. Bovendien krijgen zij te maken met allerlei toestanden bij versterking van hun woningen: ze moeten tijdelijk ergens anders wonen, krijgen aannemers en schade-experts over de vloer. Er zijn veel huurders wiens leven wordt beheerst door de bevingen en dat moet worden gecompenseerd”, aldus Jansen.

De rechter bepaalde bij vonnis van 1 maart 2017 dat inwoners van het bevingsgebied waar regelmatig aardbevingen worden gevoeld en die last hebben van zorgen, angsten en gevoelens van onveiligheid recht hebben op smartengeld.

Duizenden huurders hebben zich naar aanleiding van de campagne gemeld. De volgende stap is het verzamelen van de persoonlijke verklaringen van de gedupeerden. “Dit een enorm karwei, en daarom kunnen nieuwe aanmeldingen ook niet meer in behandeling worden genomen”, vertelt Sylvo Gaastra, consulent in Groningen van de Woonbond. “We gaan nu voor iedereen die de benodigde gegevens aanlevert daadwerkelijk de claim indienen via de rechtbank.”

De Woonbond heeft De Haan Advocaten & Notarissen bereid gevonden deze claims voor de huurders te begeleiden. De Haan was eerder succesvol in de claim rondom de waardedaling van onroerend goed door aardbevingen en was ook de partij die bij de rechter de compensatie afdwong rondom de immateriële schade door aardbevingen.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com