Drukbezocht huurdersfestival in Amersfoort

Honderden huurders reisden 29 september af naar de rijtuigenloods in Amersfoort voor het door de Woonbond georganiseerde huurdersfestival.

Het was een dag boordevol workshops, trainingen, informatiemarktkraampjes, muziek en cabaret.

Jansen blijft als directeur
WKA-directeur Guity Mohebbi deed dienst als dagvoorzitter en opende het festival. In het plenaire ochtendprogramma werd bekend gemaakt dat Paulus Jansen, eerst aangesteld als directeur ad interim, aanblijft als directeur van de Woonbond. De benoeming van Jansen kon op veel enthousiasme uit de zaal rekenen. Jansen gaf aan dat wat hem betreft de betaalbaarheid van het huren ‘absoluut de topprioriteit’ is.

Afscheid Ronald Paping
Zijn voorganger, Ronald Paping, liet weten het hier roerend mee eens te zijn. ‘Het besteedbaar inkomen van huurders daalde, terwijl de huren explodeerden’. Paping maakte de balans op van 11,5 jaar directeur van de Woonbond, waarin hij de Woonbond zag groeien, huurdersorganisaties sterker zag worden, maar ook de enorme problemen op de huurmarkt ontstonden onder het beleid van voormalig minister wonen Stef Blok. Een tekort aan betaalbare huurwoningen en de veel te hoge huurprijzen.

Huurderslobby
Vervolgens verspreiden de aanwezige huurders zich over de vele workshops en activiteiten.

In de ‘Huurderslobby’ gingen huurders direct in gesprek met Tweede Kamerleden Erik Ronnes (CDA), Jessica van Eijs (D66), Paul Smeulders (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA).

Over verduurzaming, die niet mag zorgen voor te hoge woonlasten, over middeninkomens in de corporatiesector en over de positie van lokale huurdersorganisaties ten opzichte van de corporaties in het overleg. Dat leverde verhitte politieke discussies op.

Rijk festivalprogramma
Maar los van politieke discussie, was er nog genoeg te doen voor de aanwezige huurders. Een greep uit het programma: bij de ‘Actieladder’ konden huurders inspiratie opdoen in het bedenken van acties die ze zelf kunnen uitvoeren om problemen aan te kaarten. Julia Matser van Dwars (GroenLinkse jongeren) en Max Bos (studenten huurdersorganisatie BOKS) deelden hun ervaringen in het betrekken van jongeren met de aanwezige huurdersorganisaties.

Meldpunt Energiealarm
In de middag was er volop aandacht voor onze nieuwe campagne waarbij huurders met een hoge energierekening een melding kunnen doen op het Meldpunt Energiealarm! Veel huurders betalen al een forse energierekening en dit loopt alleen maar op de komende jaren. In 2019 gaan huurders gemiddeld 127 euro meer betalen voor hun energieverbruik. De Woonbond verzamelt de komende tijd meldingen om bij de politiek te pleiten voor een tegemoetkoming voor lage inkomens en het aanpakken van slecht geïsoleerde huurhuizen.

Tineke Schouten
Tineke Schouten sloot de dag af met een voorstelling waardoor hurend Nederland met een glimlach op de afsluitende borrel verscheen.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: