De straat op voor eerlijk klimaatbeleid


De Woonbond organiseert samen met Milieudefensie, FNV, de Goede Zaak en Greenpeace op 10 maart een ‘Eerlijke Klimaatmars’ . Een demonstratie voor een effectief en eerlijk klimaatbeleid.

“Wij gaan gezamenlijk de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kàn anders! Onze regering moet kiezen voor échte oplossingen voor gezinnen, jongeren, kleine ondernemers en boeren. De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet”, aldus de gezamenlijke organisaties.

Woonlasten

Voor de Woonbond is het van belang dat de lusten en de lasten van het klimaatakkoord eerlijk worden verdeeld. Dat betekent dat de vervuilende industrie meer moet betalen en burgers worden ontzien. Maar het betekent ook dat lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen moeten worden gecompenseerd voor de stijgende energierekening. De belastingdruk voor corporaties moet omlaag, zodat ze kunnen investeren in het renoveren van huurwoningen zonder de huurprijzen te verhogen.

Verhuurderheffing

Op de lange termijn moeten miljoenen huurwoningen worden verduurzaamd. De Woonbond vindt het noodzakelijk dat het kabinet het mes zet in de verhuurderheffing die corporaties miljarden aan investeringskracht kost. Woonbonddirecteur Paulus Jansen: ‘Zorgen voor betaalbare woonlasten én miljoenen huurwoningen verduurzamen gaat alleen als het kabinet stopt corporaties uit te knijpen.’

Stijgende gasrekening

Onderdeel van de klimaatplannen is een verschuiving van belastingen van elektriciteit naar gas. Zo wordt gasgebruik duurder. Een logische stap, maar huishoudens met lage inkomens die de komende jaren nog in slecht geïsoleerde woningen wonen mogen hier niet de dupe van worden. De Woonbond vindt dan ook dat het kabinet moet kijken hoe deze huishoudens gecompenseerd kunnen worden voor de stijgende gasrekening.

Meedoen

Op de hoogte blijven van de Eerlijke klimaatmars? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Actie en Campagnes of meld je aan op het evenement op Facebook. De Klimaatmars start op de Dam op zondag 10 maart om 13:00 uur. Wil je graag mee helpen met de organisatie? Stuur een mail naar: klimaat.werving@gmail.com.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: