Corporaties zetten drones in bij inspectie

Woningcorporaties (waaronder Poort6) doen een proef met het inzetten van drones om woningen te inspecteren. De vliegende camera´s worden ingezet om de staat van de woningen in de gaten te houden. Maar er zijn vragen over de privacy van huurders.

De corporaties KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie doen mee, schrijft het Algemeen Dagblad. Het idee is dat problemen met de woning, afbladderende verf, rottende kozijnen en scheuren in de muren zo eerder opgemerkt worden.

Privacy huurders

De huurders die meededen aan de test hebben vooraf toestemming gegeven, maar wanneer deze methode breed wordt ingezet, spelen er vragen omtrent de privacy van huurders.  Die zitten er niet op te wachten  dat een drone door de ramen naar binnen gluurt. Het bedrijf laat weten te werken aan software waarmee ze ramen wazig maken op de camerabeelden, en gezichten onherkenbaar te maken.

Autoriteit Persoonsgegevens

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens kan zich voorstellen dat er vragen gaan leven onder huurders.

,,Het lijkt me verstandig dat woningcorporaties hun huurders waarschuwen voordat ze gaan filmen”, aldus woordvoerder Martijn Pols. ,,Het maken van beelden is echt iets anders dan een inspecteur die langskomt en zich kan legitimeren. Belangrijk is dat corporaties duidelijk communiceren wat ze met het beeldmateriaal gaan doen en dat ze niet zonder toestemming persoonlijke gegevens verwerken.” 

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: