Corporatiehotel in Hilversum geflopt

Woningcorporatie Dudok Wonen is van plan om de eerste lichting tijdelijke huurders van het project ‘In between places’ in Hilversum op straat te zetten. Maar lokale partijen eisen dat de wethouder wonen ingrijpt om te voorkomen dat de huurders hun huis uit worden gezet.

Spoedzoekers
Dudok Wonen wil in het nieuwe appartementengebouw In between places alleen spoedzoekers huisvesten. Het gaat om mensen die door persoonlijke omstandigheden dringend woonruimte nodig hebben, maar geen urgentieverklaring krijgen. De provincie Noord-Holland steunde het project met drie ton.

Maximaal één jaar wonen
Dudok biedt voor de 22 studio’s en appartementen alleen tijdelijke contracten van maximaal een jaar. Nu dat jaar voor de eerste lichting tijdelijke huurders zo goed als om is, blijkt dat nog niet de helft van hen nieuwe woonruimte heeft kunnen vinden. Ondanks hun serieuze inspanningen. Voor de rest dreigt nu huisuitzetting.

Zonder urgentie kom je er niet tussen
De huurders trokken daarom in januari aan de bel. Zij willen langer in hun appartementen kunnen blijven en een urgentie-verklaring. ‘Ik reageer elke week op negen woningen in drie regio’s. Er is niets. Zonder urgentie kom je er gewoon niet tussen’, zegt bewoner Dean de Jong tegen de Gooi- en Eemlander. Een gescheiden moeder met twee zoons op middelbare schoolleeftijd zit in hetzelfde schuitje. Met haar 600ste plaats op de wachtlijst kan ze voorlopig fluiten naar een betaalbare huurwoning.

Een experiment dat slecht uitpakt
Toch adviseerde Dudok hen in een brief om (via WoningNet) op ’alle mogelijke woningen te reageren’. ‘Maar denk ook na over andere opties, zoals bijvoorbeeld kamerverhuur, tijdelijke verhuur, koop of zelfs eventueel een logeeradres’, aldus Dudok Wonen.

Hart voor Hilversum (HvH) leider Karin Walters vindt dat de bewoners niet de dupe mogen worden van een ‘experiment dat slecht uitpakt’. In de Gooi- en Eemlander stelt ze dat het fiasco te verwachten viel: ‘Wij zagen aankomen dat het veel bewoners niet zou lukken binnen dat jaar andere betaalbare woonruimte te vinden. De woningnood is hier zo hoog en er komen zo weinig sociale huurwoningen beschikbaar, dat één jaar te kort is.’

‘Het corporatiehotel is mislukt’
Onder druk van berichten in de lokale pers liet Dudok-directeur Harro Zanting doorschemeren dat er uiteindelijk voor alle huurders wel een oplossing komt. Walters van HvH wil de zittende huurders in laatste instantie een vast contract geven. ‘Het corporatiehotel is dan mislukt en de corporatie gaat zich weer richten op haar kerntaak: het goed huisvesten van mensen met een beperkt inkomen.’ Begin november vorig jaar nog maakte Dudok bekend ook in Almere een ‘In between places’ te willen bouwen in Almere Poort.

Bron: woonbond.nl