Camelot verlaagt borg studentenwoningen na kritiek

De SP stelde onlangs Kamervragen over de hoge kosten die verhuurder Camelot huurders in de maag splitste. Het ging om studenten aan de Universiteit Twente.

De aanleiding voor de Kamervragen was een artikel in de Stentor, waarin de Woonbond kritiek gaf op het handelen van Camelot.

Waarborgsom gehalveerd
In het artikel in de Stentor gaf de Woonbond aan dat de waarborgsom van 2.000 euro te hoog is voor de betreffende appartementen. In haar antwoorden laat minister Ollongren weten dat overleg tussen de Universiteit Twente en de verhuurder er inmiddels toe heeft geleid dat Camelot de waarborgsom heeft gehalveerd. Huurders die een te hoog bedrag betaalden, kunnen dat terugvorderen, schrijft de minister. Ook de verplichte afname van linnen, beddengoed en keukengerei is na de kritiek komen te vervallen. Nu kunnen studenten ervoor kiezen dit wel of niet af te nemen.

Mycastle
Camelot rekent 200 euro voor het gebruik van het webportal ‘Mycastle’. Hier kunnen huurders contact onderhouden met de verhuurder.

Mycastle is ‘een absolute melkkoe,’ zegt Gert Jan Bakker, consulent van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in Amsterdam bij stichting Woon! tegen de Stentor.

Ook in Amsterdam lopen studenten tegen deze kosten op. Bakker: ‘Camelot verdient veel geld over de ruggen van kwetsbare huurders.’ Woon! is daarom een procedure gestart bij de Autoriteit Consument en Markt. De Universiteit Twente heeft de minister laten weten, ook over deze kosten in overleg te gaan met Camelot.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: