Buitenlandse studenten makkelijke prooi voor huisjesmelkers

Er komen steeds meer buitenlandse studenten Naar Nederland. Op de krappe woningmarkt zijn zij een makkelijke prooi voor huisjesmelkers. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) trok aan de bel in Het Algemeen Dagblad.

‘Ze worden uitgebuit met hoge prijzen en rare clausules, dit kan zo niet langer’, vindt de Landelijke Studenten Vakbond. De Woonbond noemt internationale studenten ‘een makkelijke prooi’. ‘Ze kennen de weg niet en daardoor wordt misbruik van ze gemaakt’, zegt woordvoerder Marcel Trip in de krant. Deze groep studenten heeft vaak geen kennis van de geldende regels voor kamerverhuur.

Verdubbeling internationale studenten
Het aantal internationale studenten in Nederland verdubbelde in vier jaar tijd, van 58.000 in 2013 naar 122.000 vorig jaar. Deze groep is er zich vaak niet van bewust dat er een maximaal toegestane prijs voor kamers bestaat en betalen vaak veel te veel. Maar er doen zich ook andere problemen voor.

De Italiaanse Marta Galmozzi liep tegen een verhuurder met wel hele rare eisen aan, vertelt ze aan het AD. ‘Hij zocht vrouwelijke huurders zonder contacten in Nederland om samen een familie te vormen. Hij wilde dat ik vier keer per week met hem at en danste.’

Student hotels
Overigens zijn het niet alleen huisjesmelkers die misbruik maken van de krapte op de woningmarkt. Ook de zogenaamde student hotels vragen de hoofdprijs en proberen onder de maximale huurprijs van kamers uit te komen, door zich voor te doen als hotel in plaats van verhuurders van tijdelijke woonruimte.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: