Britse belegger zet 10.000 huurwoningen in de verkoop

De Britse beleggingsfirma Round Hill zet 10.000 huurwoningen in de verkoop. Drie jaar geleden nog beweerde de firma in de woningen te willen investeren voor de lange termijn. In het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken pleiten academici inmiddels voor landelijke maatregelen om beleggers aan banden te leggen.

Round Hill kocht onder andere 3786 sociale huurwoningen van het Woninginvesteringsfonds (Wif). Het was een uiterst controversiële transactie. Onder andere omdat de aandeelhouders van het Wif (woningcorporaties) de prijs van het woningenpakket aan Round Hill (75% van de WOZ-waarde) veel te laag vonden.

Verantwoordelijkheden belegger
Vanwege de controverse werd in de deal met Round Hill overeengekomen dat de belangen van de zittende huurders volledig in acht genomen moesten worden. Verder werd afgesproken dat er een dialoog met de gemeenten zou komen over de volkshuisvestelijke verantwoordelijkheden van Round Hill. Dat schreef Follow the Money destijds. Het is onduidelijk wat daar van gekomen is.

Slecht nieuws voor huurders

‘De verkoop van sociale huurwoningen is doorgaans slecht nieuws voor de huurders’, waarschuwt Woonbondwoordvoerder Marcel Trip in de Volkskrant van vandaag. ‘Sinds 2016 hebben commerciële aanbieders van sociale huurwoningen meer ruimte om de huur te verhogen dan woningcorporaties. Met een commerciële huisbaas wordt je huis dus niet alleen steeds duurder, uit onderzoek van ons blijkt dat de kwaliteit van de woningen ook nog eens slechter is.’

Meer huur voor minder huis
Sociale huurwoningen die door commerciële verhuurders, zoals particulieren of beleggers, worden aangeboden zijn gemiddeld 10% duurder dan sociale huurwoningen bij corporaties, zo bleek uit onderzoek van de Woonbond (september 2015). Tegelijkertijd bleek dat de kwaliteit van de woningen er gemiddeld 10% slechter is.

Verkoop aan beleggers groeit
De afgelopen jaren is er veel corporatiebezit verkocht aan beleggers. Tussen 2011 en 2016 ging het om ruim 20.000 woningen, schrijven Cody Hochstenbach en anderen in een actueel achtergrondartikel over beleggers op de Nederlandse huurwoningmarkt in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken (1 oktober 2018). Niet alleen grote institutionele beleggers slaan hun slag op de huurwoningmarkt, ook kleine beleggers die kopen om te verhuren (‘buy-to-let’) zijn al een aantal jaar in opmars.

Prijsopdrijving, uitsluiting en tweedeling
Dat steeds meer huurhuizen in handen komen van beleggers, leidt volgens de auteurs tot prijsopdrijving, uitsluiting en tweedeling. Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan andere landen die al maatregelen namen om beleggers aan banden te leggen, vinden zij.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: