Boetes dreigen voor foute huurmakelaars

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft enkele huurmakelaars ‘lasten onder dwangsom’  opgelegd. Hiermee dwingt de ACM de bedrijven te stoppen met het onterecht in rekening brengen van bemiddelingskosten aan huurders. Blijven de bedrijven dit toch doen, dan kunnen ze een boete verwachten van de ACM.

De Woonbond herkent de problemen bij huurmakelaars. De online check waarmee huurders kunnen controleren of zij bemiddelingskosten kunnen terugvorderen werd dit jaar al ruim 2.500 keer geraadpleegd. Het gaat om kosten die een huurder betaalt om via de makelaar een woning te krijgen, terwijl de makelaar in het belang van de verhuurder werkt.

Doe een melding

‘We zien dat de bedragen iets omlaag zijn gegaan, waarmee huurmakelaars er op gokken dat huurders geen juridische stappen gaan zetten om de betaalde kosten terug te krijgen.’ De Woonbond staat huurders hierin bij, maar roept woningzoekenden op vooral ook een melding te doen bij de ACM over onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten. Een melding doen kan via de website Consuwijzer. Woonbondwoordvoerder Marcel Trip: ‘De ACM kan hier tegen optreden, bijvoorbeeld door boetes op te leggen aan bedrijven die over de schreef gaan. Het is dus zinvol om dit te melden. Het is een goede zaak dat de ACM optreedt tegen deze praktijken waarbij er misbruik wordt gemaakt van de afhankelijke positie van woningzoekenden.’ 

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: