Boete als huurbemiddelaar niet stopt met foute kosten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft weer een huurbemiddelaar opgedragen te stoppen met het rekenen van onterechte kosten aan huurders. Dit keer gaat het om Duinzigt Wonen uit Den Haag.

De ACM heeft dit bedrijf een termijn van zes weken gesteld waarbinnen het moet stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Gebeurt dat niet, dan moet het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro per week betalen.

Bemiddelingskosten verboden

De wet zegt dat een bemiddelaar die ook werkt in opdracht van de verhuurder géén kosten voor bemiddeling in rekening mag brengen bij de huurder.

Ook als je bemiddelingskosten anders noemt

Huurbemiddelaar Duinzigt werkt in opdracht van verhuurders, maar rekende 40 euro ‘inschrijfkosten’ en 75 euro ‘administratiekosten’ aan huurders. Woningzoekenden waren verplicht om die kosten te voldoen voordat zij de woning konden betrekken. Het in rekening brengen van deze bemiddelingskosten is verboden, hoe de bemiddelaar de kosten ook noemt.

Woonbond: goed dat ACM optreedt

Marcel Trip van de Woonbond: “We zien inmiddels dat er veel huurmakelaars zijn die wat lagere bedragen onterecht in rekening brengen, in de hoop dat mensen er dan geen juridische zaak van maken. We zijn dan ook blij dat de ACM hier actief tegen optreedt. Dat is de enige manier om deze praktijken eindelijk  uit te bannen.”

Foute kosten moeten betalen?

Ook bemiddelingskosten betaald? Doe de bemiddelingskostencheck van de Woonbond. Ook op ConsuWijzer, de website van de ACM voor consumenten, vind je meer info over bemiddelingskosten.  Kom je in je zoektocht naar een woning bemiddelaars tegen die onterechte kosten in rekening brengen? Dan kun je daarover een melding doen bij  Consuwijzer.

Bron: woonbond.nl

HP6 wenst u een mooi en gezond Nieuw Jaar!!